Det spåret ledde ingenstans. Rusta lägger ner i Nässjö och 100 personer blir av med jobbet om de inte flyttar med till Norrköping. Järnvägsspåret är igenrostat och kom aldrig till användning. Foto: Jan-Olov Persson

100 anställda erbjuds jobb i Norrköping

Det var obegränsad framtidstro i maj för precis tio år sedan, när Rusta invigde det 24 000 kvadratmeter stora lagret i Gamlarp. Vd Bengt-Olof Forsell höll löftet om 100 nya jobb men av planerna på utbyggnad och expansion blev intet. Nedläggning väntar inom kort.

Järnvägsspåret fram till lagret är rätt rostigt vid det här laget och kom aldrig till användning. Någon utbyggnad i Nässjö är långt ifrån aktuell. Med början i år lämnar Rusta lagerverksamheten i Nässjö och satsar istället på Norrköping.

Erbjuds flytta med

Inom de närmaste månaderna avvecklar Rusta sitt lager i Landsbro och ett par externa lager i Nässjö. Så snart allt fungerar i Norrköping läggs det stora Nässjölagret ner och hela personalen erbjuds att följa med.

Rusta:

Många varuhus: Det första Rusta-varuhuset öppnades 1986. Rusta har 76 varuhus varav fem i Norge..

Rusta:

Många varuhus: Det första Rusta-varuhuset öppnades 1986. Rusta har 76 varuhus varav fem i Norge.

Storlek: Företaget har över 1 000 anställda och omsätter närmare tre miljarder kronor per år.

Affärsidé: Rustas affärsidé är att importera och marknadsföra produkter för hem och fritid.

 

Total avveckling blir det under 2016 men personalen erbjuds fortsatt anställning – om de vill flytta till Norrköping!

– Ingen av våra medarbetare är uppsagd. Alla har erbjudits arbete på den nya arbetsplatsen i Norrköping. I dagsläget har 20 procent av Rustas medarbetare på våra lager i Småland beslutat sig för att flytta sin anställning till Norrköping, säger Cecilia Gärdestad på Rustas huvudkontor i Upplands Väsby.

Hon konstaterar att Rusta är trångbott i nuvarande lager och fann efter grundlig utvärdering av olika alternativ för struktur och placering ett nytt centrallager i Norrköping var bästa lösningen.

Slogs i det längsta

Nässjö kommun slogs in i det sista för att få behålla Rusta och erbjöd ett nytt läge med goda expansionsmöjligheter invid Kvarntorpsrondellen, där mark gjordes i ordning och massor av berg sprängdes bort för att det skulle passa Rusta.

– Valet av etableringsort har varit tufft, framför allt då vi haft ett mycket gott samarbete både med kommun och Rustas personal. Arbetet på Rustas lager har under åren hanterats exemplariskt av personal i världsklass, säger Gärdestad och tillägger:

– Vi vill värna om våra medarbetare och önskar genomföra kommande flytt på bästa möjliga sätt. Vi vill kunna ge alla det stöd som behövs för att kunna möta denna förändring. Våra medarbetare erbjuds vägledning kring beslutet om en eventuell flytt, alternativt att gå vidare mot nya utmaningar den dagen flytten blir aktuell.

Inget hopp

Tidningen undrar om Rusta eventuellt kan ha fortsatt intresse av anläggningen i Nässjö som "buffertlager" när själva distributionsterminalen flyttas.

Gärdestad ger inget hopp om det. Hon konstaterar att ambitionen är att flytta alltsammans till Norrköping.

Regler för kommentarer