Annons

Annons

Annons

Annons

Beviset: Ett gott skratt förlänger verkligen livet

Bilden är en temabild.

Annons

Att ett gott skratt förlänger livet är ett välanvänt ordspråk – men faktum är att det stämmer.

I alla fall enligt en ny studie från Lunds universitet.

– Vi ser helt enkelt ett samband, säger Gunnar Engström, professor i medicinsk epidemiolog, till TT.

Att sin livsstil har en påverkan hur stor risken är att man drabbas av hjärt– och kärlsjukdomar är känt sedan tidigare. Men efter att Lunds universitet utfört en studie, som bygger på enkäter och hälsoundersökningar av 5 200 personer i Malmö i åldern 50–64 år, kan man nu visa att även den mentala inställningen till livet påverkar.

– Vi har sett ett ganska tydligt mönster mellan hur nöjd man är med livet och hjärt-kärlhälsa, säger Gunnar Engström, som har ansvarat för studien, till TT.

Annons

Annons

Personerna som var med i undersökningen fick svara på hur väl de instämde på påståenden som: "Det mesta i mitt liv är nära mitt ideal", "Jag är nöjd med mitt liv" och "Om jag skulle leva livet igen skulle jag inte förändra någonting".

"Man bör bli medveten"

I gruppen personer som var minst nöjda med livet var det elva procent fler som hade kalk i kranskärlen än de som är belåtna.

– Vi har använt dimensionen att vara optimistisk. Men att inte vara optimistisk är ju rätt nära pessimistisk och de med mindre optimistisk inställning till livet får en sämre hjärt-lunghälsa, säger Engström.

Ingalill Enbom, som har studerat sociologi, psykologi och skrivit sex böcker på temat mod, friskvård och glädje, är inte förvånad över studien.

– Kropp och själ påverkar varandra. Det handlar inte om något flum. Man bör bli medveten om att man själv är inblandad i det som händer, säger hon till Aftonbladet.

Till toppen av sidan