Annons

Annons

Annons

Nässjö centrum

Tygband ny påskdekoration i centrum: ”Det är ett beslut som vi tagit själva”

Text: 

Tygband ersätter påskfjädrar som en färgklick i centrum. Förutom att det är ett djuretiskt alternativ, har de en annan fördel.

Tekniska servicekontorets arbetsutvecklingsavdelning har ersatt påskfjädrarna med färgglada tygremsor. De fladdrar i träden bakom avdelningschef Tommy Friman.

Allt fler kommuner väljer att gå ifrån att pynta med fjädrar inför påsk. En djuretisk debatt har återkommande initierats av Djurens Rätt. Det har ifrågasatts om det är rätt att stödja djurproduktionen, och det finns uppgifter om att fjädrar har plockats från levande fåglar i vissa fall.

Annons

Annons

Förra året blev det turbulent när kommunen gick ut med att den inte skulle sätta upp fjädrar, men gjorde det ändå. Något formellt beslut har inte fattats i år, men tekniska servicekontoret har ändå valt att välja bort fjädrarna som påskdekoration.

– Det är ett beslut vi tagit själva, säger Tommy Friman, chef för arbetsutvecklingsavdelningen.

Ställningstagandet mot fjädrar har lockat fram kreativa alternativ. Nu är träden utmed Rådhusgatan klädda i kulört kostym sedan i tisdags, och på Stortorget står björkar som dekoration.

– Där vi hade påskfjädrar förra året har vi färgglada tygband i stället, berättar Tommy Friman.

– De hittade lite bra färger på tygbanden.

Banden har rivits till remsor som har knutits fast på en snöre likt en girland. Den lösningen gjorde att det gick betydligt fortare att hänga upp dekorationerna, än när 26 fjädrar sattes upp i varje träd med hjälp av ståltråd. Tommy Friman räknar även med att girlanderna kan torkas och återanvändas nästa år, eftersom de hänger uppe en kort tid då solen inte är så stark.

Även om kommunen valt att gå ifrån fjädrar så fortsätter Lions att dekorera sina vårbjörkar med fjädrar i gult och lila.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan