Annons

Annons

Annons

Annons

Kungsträdgården

Sara Danius lämnar Svenska Akademien

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar Akademien, uppgav hon själv för journalisterna utanför Börshuset i Gamla stan efter Svenska akademiens sammanträde på torsdagen.

Annons

Sara Danius avgår som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Det meddelade hon på torsdagskvällen.

Svenska Akademien hade möte på torsdagen. Efter detta meddelade Sara Danius att hon både avgår från posten som ständig sekreterare samt lämnar Svenska akademien helt, uppger TT. Avgången sker med omedelbar verkan.

När Sara Danius mötte pressen efter mötet med akademien ville hon inte säga om det var en omröstning som lett fram till beslutet. Hon sa dock att hon gärna hade fortsatt på posten.

Annons

– Jag hade gärna fortsatt med det finns ju andra saker att göra i livet, sa hon, enligt Aftonbladet.

Annons

Svenska Akademien har varit i kris sedan i höstas. Startskottet var när övergreppsanklagelser mot den så kallade kulturprofilen började granskas, skriver TT. 18 kvinnor hade då vittnat om att kulturprofilen, en man med starka kopplingar till akademien, utsatt dem för övergrepp och sexuella trakasserier.

Krisen har sedan dess fördjupats och det har även framkommit uppgifter om att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen.

Den 6 april meddelade Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren att de lämnade Svenska Akademien. Senare på kvällen den 12 april kom också beskedet att Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien, enligt uppgifter från ledamoten Anders Olsson till TT.

Till toppen av sidan