Annons

Annons

Annons

Kritiken: Inget stöd för digital vårdcentral

Region Jönköpings län var först i landet med digital vårdcentral. Men en ny utvärdering visar att metoden saknar vetenskapligt stöd.

Istället får den kritik.

Läkaren i appen

Att använda sig av digital vårdcentral har blivit vanligt. Du får hjälp av doktor via nätet eller mobilen. Men nu kommer kritik från läkare.

– Man kan till exempel missa allvarliga diagnoser, uppger Louise Olsson, docent och överläkare vid Örebro Universitetssjukhus till P4 Jönköping.

Annons

Annons

Risken ligger i det inte är ett personligt möte där läkaren kan göra en undersökning. Hon menar att metoden måste utvärderas bättre först innan den testas på patienter.

LÄS MER: Läkaren finns i appen

HTA-enheten, Camtö på Örebros Universitetssjukhus utvärderar vetenskapligt underlag för olika hälso- och sjukvårdsmetoder. Något stöd för digital vårdcentral har man inte hittat eftersom det saknas forskning.

Region Jönköpings län var först i landet att prova digitala vårdcentralen 2015 där du via en app kan prata med läkare i din mobiltelefon, dator eller ”padda”.

– Vi öppnar ett nytt fönster till invånarna, sa Ulf Österstad, läkare och verksamhetschef för det nya projektet i tidningen i december 2015.

Men Charlotta Larsdotter, primärvårdsdirektör i regionen försvarar modellen.

– De utvärderingar vi gör säger att vi gör det bra, säger hon till P4 Jönköping.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan