Annons

Annons

Annons

Kungsträdgården

Förtroendet för kungahuset sjunker

Text

Svenska folkets förtroende för kungahuset har minskat sedan förra året, enligt en ny undersökning gjord av Aftonbladet/Inizio.

Folkets förtroende för kungahuset har minskat i år jämfört med förra året, enligt en undersökning gjord av Aftonbladet/Inizio.

På valborgsmässoafton, tillika kung Carl XVI Gustafs 72-årsdag, presenterade Aftonbladet undersökningen, som är en uppföljningen på en undersökning som gjordes i maj förra året.

Annons

Annons

De nya siffrorna visar att grupperna som har antingen stort eller litet förtroende för kungahuset minskar. Samtidigt ökar gruppen som varken känner stort eller litet förtroende. Sammanlagt tyder detta på ett minskat engagemang i kungahuset jämfört med i fjol, skriver Aftonbladet.

I två grupper ökar dock förtroendet – i gruppen med personer mellan 16 och 30 år, och i gruppen över 65 år.

Medan det bland personer mellan 30 och 64 år minskar i stället.

De medverkande i undersökningen har också fått frågan om de tycker att kungen ska stanna på tronen eller abdikera. Gruppen som tycker att kungen ska sitta kvar på tronen minskar med 7 procent. 34 procent tycker att kungen ska lämna över tronen till kronprinsessan Victoria, vilket är ungefär samma siffra som 2017.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan