Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö

Eksjökoppling till scouternas monument

Kung Carl XVI Gustaf signerade Scouternas Minnesmonument i Rinkaby under sitt besök på Jamboree17 den 11 augusti förra året.

Annons

Det finns Eksjöanknytningar till scouternas minnesmonument på Rinkabyfältet, som är till minne för världsscoutlägret som hölls där 2011. Design, formgivning och utförandet har gjorts inom verksamheter som finns i Eksjö kommun.

Bruzaholms bruks konstruktörer Linnea Wilhelmsson och Kristoffer Larsson överlämnar de gjutna Jamboree17 plattorna till Scouterna Moa Kihlbaum och Hanna Danielsson.

Scouternas Minnesmonument i Rinkaby. Det är sju granitblock i en cirkel som symboliserar jordklotet med de sju världsdelarna och de sju punkterna i svenska scoutlagen.

21 enestolpar med en kopparlilja för varje världsscoutläger som genomförts är sammanbundna med hamparep som ingång till monumentet.

Överlämningsceremonin av de gjutna scoutlägerplattorna från Östanå Gymnasieskolan i Eksjö Te 14 till scouterna genomförd.

Annons

Annons

Förra året arrangerades Jamboree17 på Rinkabyfältet, utanför Kristianstad i Skåne. I samband med lägret invigdes ett monument för att minnas världsscoutlägret som hölls i Rinkaby 2011. Ett monument som har starka Eksjökopplingar. Förra året var även Kung Carl XVI Gustaf på plats och signerade minnesmonumentet.

Scoutledaren och politikern Bo-Kenneth Knutsson i Eksjö fick i uppdrag att formge och designa monumentet.

– Världsscoutlägren är lite som OS i scoutsammanhang. Det rullar på vart fjärde år. 2011 var det i Sverige, 2015 i Japan och 2019 är det i USA, förklarar Bo-Kenneth.

Symboliserar jorden

Monumentet har en sten i mitten med två gjutna plattor där det står ”Scouternas lägerplats” och ”22nd wsj” (world scout jamboree). Runt denna sten finns det sju granitblock i en cirkel som symboliserar jordklotet med de sju världsdelarna och sju punkterna i svenska scoutlagen. Två av plattorna har försetts med texten ”Scout2001” och ”Jiingijamborii2007”, då det var förberedande läger som var viktiga inför världsscoutlägret 2011.

– Monumentets utformning är en sittvänlig cirkel för att grupper ska kunna verka tillsammans, berättar Knutsson.

Elever på teknikprogrammet på Eksjö gymnasium har tagit fram plattorna till monumentet. Sen har Bruzaholms bruk gjutit plattorna.

Stenen har Flisby AB hjälpt till att ta fram och levererat till platsen. Stenen som finns i mitten kommer däremot från Rinkabyfältet och grävdes upp när vatten- och elledningar drogs i samband med lägret.

Annons

"Känns fantastiskt"

Tidigare i veckan lämnade Bruzaholms bruk över de sista plattorna till Scouterna genom Eksjö scoutkår som ska se till att de kommer till minnesmonumentet. Moa Kihlbaum och Hanna Danielsson från kåren har representerat scouterna i Sverige i samband med minnesmonumentet.

Bo-Kenneth Knutsson, som står bakom design och formgivning, har svårt att beskriva hur det känns att stå bakom det här monumentet.

– Det känns fantastiskt och det är nästan svårt att greppa nivån. Att få designa ett världsmonument, som Kungen har signerat. Det är större än man kan ta in, säger han.

Prototyperna till plattorna finns bevarade för att kunna gjuta nya om det skulle behövas. De finns på scoutmuseet i Stockholm, tillsammans med information kring monumentet.

Till toppen av sidan