Annons

Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Pensionärer frågade ut den politiska majoriteten

De tidigare förmedlade planerna för Bryggaren ser ut att inte bli av. Det meddelade den politiska majoriteten i Sävsjö när pensionärsföreningarna PRO och SPF samlat dem till frågestund på torsdagskvällen.

Kjell Wegeborn från Sävsjö PRO (längst till höger) höll utfrågningen av Sävsjöspolitiska majoritet. Förutom Christer Sjögren (S), Anette Gustafsson (C), Christer Sandström (C) och Stefan Gustafsson (KD) deltog Ingrid Ivarsson (S) och Bengt Swerlander (KD).

Beskedet från majoriteten, som består av Kristdemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna, är att man nu kommer att lägga i högsta växeln för att leva upp till den nya äldreplan som antogs i kommunfullmäktige på måndagen.

Pensionärsföreningarna i Sävsjö och Vrigstad, som samlade politikerna för en utfrågning, ställde många frågor som i första hand rörde boenden, vårdplatser och mötesplatser för äldre i kommunen. Det besked Sävebos vd lämnade på Sävsjö PROs månadsmöte i förra veckan, om att de tidigare rapporterade planerna för Bryggaren skulle ligga i riskzonen, stod tidigt på frågelistan.

Annons

Annons

— Det har varit mycket diskussioner kring hur det ska se ut och var man ska placera nya boenden. Det diskuteras om Ringgården kan göras om till ett demenscenter och tittats på om Sävebo kan bygga ett serviceboende längs Ljungagatan på Ljunga Park-området. Det är inte kommunens mark men förhoppningen är att vi kan göra något, säger Christer Sjögren (S).

Eftersom demensboende har mindre behov av att ligga nära centrum som exempelvis trygghetsboenden är Ringgården mer lämpligt att använda till det. Det måste också finnas tillgång till personal och därmed ligga i anslutning till vårdboenden, fortsätter Sjögren.

Christer Sjögren (S) säger att tillbyggnaden av Bryggaren som man pratat om tidigare inte ser ut att bli av. Istället hoppas man på ett nytt boende längs Ljungagatan.

— Vi ser gärna en kombination av olika boendeformer där det även kan finnas helt vanliga lägenheter. Att bygga ut Bryggaren i dag skulle kräva stora insatser och därför har fokus hamnat mer på den här lösningen.

Stefan Gustafsson (KD) tror att om allting går bra nu kan projekteringen börja vid Ljunga park redan under 2019, men ännu är det mycket osäkerhetsfaktorer som kan ställa till det.

— Ringgården behöver ändå renoveras och därför skulle det vara bra att ställa om det till ett demenscenter medan piggare och friskare pensionärer har mer glädje av att finnas nära centrum med kulturhuset, apotek och service.

När det gäller mötesplatser efterlyser pensionärsföreningarna samlingspunkter liknande Bryggaren i Sävsjö på övriga tätorter i kommunen.

Annons

Stefan Gustafsson (KD) är nöjd att man beslutat om den nya äldreplanen i kommunfullmäktige och berättade att ambitionen nu är att sätta full fart för att leva upp till den.

Annons

— Det är ambitionen, svarade Stefan Gustafsson men då lämpliga lokaler saknas i exempelvis Vrigstad är det någonting man fortfarande tittar på.

— Finns det bra lokaler som kommunen kan hyra gör vi gärna det så länge hyresvärden är seriös och trovärdig, klargjorde han när han fick frågan om det är något kommunen kan tänka sig att göra där man själva saknar lämpliga lokaler.

Kollektivtrafiken fick också en del fokus, trots att det inte är en kommunal fråga. Det påpekades att den dels är viktig för att kunna ta sig till mötesplatser i kommunen och dels för att kunna resa till exempelvis Värnamo och sjukhuset där.

Mindre bussar som blir billigare var ett förslag som kom upp men politikerna kunde bara lova att man jobbar för att det ska komma en busslinje via Sävsjö och Vrigstad som förbinder sjukhusen i Eksjö och Värnamo.

Bengt Persson (PRO), Roland Carlsson (SPF) och Johnny Thorstensson (SPF) frågade ut politikerna tillsammans med Lennart Davidsson (SPF) och Kjell Wegerborn (PRO)

— Det ligger i Kristdemokraternas regionsplan och vi känner oss hoppfulla, sade Stefan Gustafsson och berättade att det ser lovande ut eftersom sjukhusen har en plan att specialisera sig och då kommer den här busslinjen att behövas.

Annons

Även Centerpartiet och Socialdemokraterna klargjorde att man är överens på regionnivå om behovet av denna busslinje.

— Här måste jag berömma Stefans ihärdiga arbete med att trycka på om både busslinjen och tågstopp i Rörvik, tillade Christer Sjögren.

Efter utfrågningen var både politiker och pensionärerna nöjda. Politikerna tyckte det var önskvärt att ha mer kontakt med pensionärsorganisationerna och såg positivt på att bli inbjudna till fler utfrågningar när de undrade över något.

— Bara att man får ett sådant förslag visar att de tar oss på allvar, kommenterade Kjell Wegeborn från Sävsjö PRO efteråt och lovade att man nu ska hålla koll på om de besked som gavs uppfylls.

Annons

Annons

Till toppen av sidan