Annons

Annons

Annons

Vattenbristen i Eksjö

Bevattningsförbud aktuellt på nytt: ”Det här är allvarligt”

Eksjöborna förbrukar i hettan vatten i samma takt som det kan produceras, en närmast ohållbar situation. Håller trenden och torkan i sig kan ett bevattningsförbud likt förra året bara vara dagar bort.

Eksjöborna förbrukar vatten i rekordfart. Ett nytt bevattningsförbud kan vara bara dagar bort.

Många jublar åt högsommarvärmen som under hela maj gett oss sköna semesterkänslor, men det har också sitt pris. Vi förbrukar mer vatten än vanligt, mycket mer, och det har enligt va-chefen Torbjörn Johansson på Eksjö Energi närmast nått bristningsgränsen.

Annons

Annons

– Det är exceptionellt, jag har aldrig sett en sådan här stor förbrukning i Eksjö. Inte ens när vi har kraftiga avbrott på huvudledningar kommer vi i närheten av de här nivåerna, säger han.

Så mycket förbrukar vi

Ett normaldygn gör Eksjöborna av med 2 500 kubikmeter vatten, men just nu ligger vi på ungefär 3 500 kubikmeter. En procentuell jätteökning.

– Vi försöker fylla på så gott det går men hela systemet går på högtryck just nu. Det är riktigt ansträngt. Blir det brist någonstans för att vi förbrukar mer än vad vi kan producera blir det bevattningsförbud omgående. Skulle vi få en vattenläcka någonstans nu skulle det bli riktigt allvarligt, förklarar Johansson.

Kruttorrt överallt

Än så länge råder ingen vattenbrist likt det gjorde förra året, men de reserver som fylldes upp väl under vintern kan snabbt gå åt om torkan håller i sig.

– Det finns inga jätteresurser. Sedan slutet av april har vi kanske fått tio millimeter nederbörd, i sjöarna dunstar vatten, och tittar man på prognosen framåt ser vi inte ut att få en droppe till de kommande tio dagarna i varje fall. Det är kruttorrt överallt.

Därför manar Eksjö Energi nu ånyo till sparsamhet när det kommer till vattenförbrukningen, även om ett förbud inte trätt i kraft ännu.

Uppmanar till sparsamhet

– Vi uppmanar folk till att spara och vara återhållsamma. Det finns ingen universallösning men gräsmattorna kanske inte måste vara gröna, poolen fyllas på eller duscharna vara långa.

Annons

Uppmaningen till sparsamhet gäller från och med nu tills vidare, och sker ingen förbättring är förbudet inte långt borta.

– Får vi nederbörd dämpas bevattningsbehovet, men så ser ju inte prognosen ut. Än så länge har vi vatten så därför kan vi inte införa ett förbud i dag, men det ser kanske annorlunda ut om några dagar. Läget är allvarligt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan