Annons

Annons

Annons

Annons

Eksjö

Förbered dig på att klara en kris: "Vi har skapat ett sårbart samhälle"

Text: 

Vatten, mat, värme och tillgång till information är viktiga delar att ha tillgång till vid en kris och för att klara sig i minst 72 timmar. Ett ämne som är aktuellt nu när MSB har skickat ut en broschyr just med denna information.

Katarina Åhström, från Civilförsvarsförbundet i Eksjö och Aneby, visar exempel på vad en krisberedskapslåda kan innehålla.

I en låda kan du förvara mat som klara att förvaras en längre tid. Katarina Åhström tipsar om konserver, havremjölk och ris.

Här visar Katarina Åhström en krisberedskapslåda från civilförsvarsförbundet. Den innehåller bland annat vevradio, vattendunk, fotogenlykta och silvertejp.

Det är att föredra att ha en låda förberedd hemma med mat som klarar av att förvaras en längre tid.

Annons

Annons

Här visar Katarina Åhström en krisberedskapslåda från civilförsvarsförbundet. Den innehåller bland annat vevradio, vattendunk, fotogenlykta och silvertejp.

Alla hushåll ska denna vecka ha fått en broschyr från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som berättar om hur du ska agera om krisen eller kriget kommer.

Katarina Åhström, från Civilförsvarsförbundet i Eksjö och Aneby, är en av de engagerade medlemmarna. Hon har informerat om vad man bör ha hemma för att klara sig i minst 72 timmar.

– Vi som är friska och krya måste klara oss längre, då landet måste hjälpa de som behöver hjälp först.

– Många är medvetna, men det finns också väldigt många som är helt omedvetna. Därför handlar det om att göra allmänheten medveten vad det handlar om. Var och en måste tänka till. Det är en ansvarsfråga. Samhället fixar oftast allting, vilket är helt fantastiskt. Men när det inte funkar blir många handlingsförlamade, säger hon.

Tillgång på mat

Hon tror att beredskapsveckan är ett bra tillfälle att få människor att tänka till.

– Vi har skapat ett sårbart samhälle. Det är så mycket som går via internet, vilket gör oss sårbara, säger Katarina.

Hon påpekar också att människor som bor i lägenheter ofta har svårt att ordna en alternativ värmekälla jämfört med de som bor i hus. Ett av Katarinas tips är därför att tänka på värmen hemma, om elen skulle försvinna. Men tillgången på mat och vatten är minst lika viktig.

Annons

Samverka med andra

Det finns olika krisberedskapslådor att köpa eller som går att sätta ihop själv. Exempel på saker att ha i lådan är ett minikök, värmekuddar, vattendunk, vattenreningstabletter, vevradio, fotogenlykta, brandfilt, tvättlappar, handsprit, plastsäckar och silvertejp.

Annons

Katarina Åhström visar även upp en låda som är fylld med mat som passar bra att förvara under en längre tid. Några exempel är konserver med olika innehåll som vita bönor, majs, korv, tonfisk och ravioli. I lådan finns det också havremjölk, ris, havregryn, potatismos, pasta och nötter.

Ett annat tips som Katarina har är att försöka samverka med andra i sin närhet.

– Vi har en överenskommelse med en väninna som bor på landet i ett stor hus. Hon bor själv och skulle något hända kanske vi flyttar ut till henne. Då kan vi hjälpa varandra. Det är något som andra kan tänka på, vilka i mitt nätverk kan behöva hjälp, tipsar Åhström.

Annons

Annons

Till toppen av sidan