Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Pensionärer frågade ut oppositionen

Sävsjös pensionärer har samlat kommunens oppositionspolitiker för utfrågning kring valfrågor. Den här gången riktades uppmärksamheten mot oppositionspartierna. ”Det är viktigt att få till vårdboende, sådana saker kan man inte vänta på”, säger Kjell Wegeborn, ordförande i PRO Sävsjö.

Mats Hermansson (M), Kjell Lundqvist (SD), Lars Helgesson (SD), Dagny Bergvall Persson (L), Göran Larsnäs (L) och Björn Jönsson (V) under torsdagens utfrågning.

På torsdagskvällen samlades oppositionspartierna i form av Vänsterpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Moderaterna i Sävsjös kommunhus för att svara på pensionärernas frågor.

Den stora frågan handlade om framtida boenden för pensionärer.

Kritisk till Bryggaren

När det kommer till frågan om de tidigare planerna för att bygga ut Bryggaren så lämnade majoriteten besked i förra veckan om att det kanske inte blir av. Mats Hermansson (M) säger att de varit kritiska redan från början i det projektet.

Annons

Annons

Han tyckte också att Ringgården borde utredas till demensboende och att det ska finnas särskilda boenden i varje tätort.

Även Dagny Bergvall Persson (L) var positiv till att Ringgården skulle kunna bli demensboende. Hon ville också att demensboendet i Rörvik ska finnas kvar.

Dagny Bergvall Persson (L).

Björn Jönsson (V) tog upp frågan om parboende.

– Man ska inte sära på människor bara för att en är frisk och den andra inte, säger Björn Jönsson (V).

Höja skatten

Roland Karlsson från SPF Seniorerna tog upp vikten av att så snabbt som möjligt lösa frågan om en ny vårdanläggning, eftersom det tar tid innan en byggnad står färdig.

Även trygghetsboenden diskuterades och Dagny Bergvall Persson (L) tyckte att man skulle försöka bygga så billigt som möjligt, speciellt med tanke på många pensionärers ekonomi.

– Man ska inte bygga det allra futtigaste, men i synnerhet om man är ensamstående så är det inte lätt att hyra något annars, säger hon.

Satsningarna på nya boenden kommer också kosta pengar, vilket påpekades på mötet.

– Även om ekonomin är bra idag så ser det inte bra ut om man tittar framåt. För att ha råd med allt så får man nog höja skatten, säger Stefan Fürst (V).

Annons

Kjell Wegeborn, PRO Sävsjö, Bengt Persson PRO Vrigstad och Roland Karlsson SPF Seniorerna.

"Tänker ganska lika"

Torsdagens utfrågning var den andra som pensionärsorganisationerna PRO och SPF Seniorerna hade med kommunpolitikerna. Förra veckan var det den politiska majoriteten som fick svara på frågor.

– Man ser ju att de tänker ganska lika, även om det skiljer lite. Att Vänsterpartiet pratade om att höja skatten stack väl ut lite, säger Kjell Wegeborn efter mötet.

Hur viktiga är de här diskussionerna inför valet?

– Det är viktigt att veta hur de tänkt sig med vård och omsorg i framtiden. Det kommer bli tufft framöver med alla nya pensionärer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan