Annons

Annons

Annons

Annons

Runneryd

Ungdomsblåset från Nässjö till Skansen-firandet

Så här såg det ut för några år sedan när Ungdomsblåset från Kulturskolan gav en konsert under ledning av Maria Sandberg.

Annons

Ungdomsblåset från Kulturskolan i Nässjö ska till Skansen i Stockholm för att delta i programmet kring nationaldagsfirandet med kungaparet.

– Från Nässjö deltar 15 blåselever och tre lärare samt några medföljande föräldrar. Vi åker fram och tillbaka till Stockholm över dagen. Avresa redan vid sju på morgonen och den beräknade hemkomsten blir först klockan två natten till torsdag, berättar Maria Sandberg, som är musiklärare vid Annebergs skola och Kulturskolan.

Ungdomsblåset från Kulturskolan har blivit inbjudna att tillsammans med Ungdomsmusikkåren i Jönköping medverka vid det officiella nationaldagsfirandet i Stockholm den 6 juni, arrangerat av Stiftelsen Sveriges Nationaldag.

Annons

Annons

Paraduniformen ska med

– Inför den här uppgiften har vi också väckt liv i Kulturskolans fina paraduniformer som inte varit använda på många år. Nya baskrar och nya tröjor är inköpta och eleverna har de senaste veckorna sytt i knappar och fixat till byxben och kavajärmar, fortsätter hon.

Bakgrunden till Nässjös medverkan är att Jönköpings kulturskola i fjol fick ta emot en fana ur kungens hand vid firandet på Skansen.

– Då medföljer en inbjudan att delta i firandet året efter. Jönköpingsorkestern behövde förstärkning och vände sig då till oss på Kulturskolan i Nässjö, säger Maria Sandberg,

Spelar först i Kungsträdgården

I Stockholm börjar de med att spela samlingsmusik i Kungsträdgården för deltagarna som ska medverka i det stora festtåget.

Föreningar, företag, skolor och frivilliga försvarsorganisationer medverkar med fanor och musik. Sedan går musikkårerna med i festtåget från Kungsträdgården till Skansen.

När de nått fram till Skansen spelar de också för anländande gäster och övrig publik innan den kungliga kortegen kommer.

– Därefter får vi vara åskådare under det TV-sända programmet från Sollidenscenen.

Får se Darin och Elin Rombo

Det blir en rad artister på scenen, exempelvis Darin, Marianne Mörck, David Lindgren, Elin Rombo och John Lundvik.

– Programmet, som leds av Anne Lundberg, bjuder också på kulning med Åsa Larsson och Maria Misgeld, musik med Arméns musikkår och husbandet Marika Willstedts orkester. Kung Carl XVI Gustaf högtidstalar och delar ut fanor till tio organisationer som Stiftelsen Sveriges Nationaldag utsett. Kvällen avslutas med tapto på Logården och yttre borggården, framhåller Maria Sandberg.

Till toppen av sidan