Annons

Annons

Annons

Kungsträdgården

Så blir straffet för Rakhmat Akilov

Text

Rakhmat Akilov dödade fem personer när han utförde terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm i april förra året.

Nu har han fått sin dom. 40-årige Rakhmat Akilov döms för terroristbrott till livstids fängelse och utvisning från Sverige efter avtjänat straff med förbud att återvända.

Fredagen den 7 april 2017 klockan 14.53 kom larmet – Drottninggatan hade drabbats av ett terrordåd.

Rakhmat Akilov under rättegången.

Chefsåklagare Hans Ihrman.

Rahmat Akilovs försvarare Johan Eriksson.

Annons

Annons

Bild ur polisens förundersökningsprotokoll gällande terroråtalet mot Akilov.

Polisen hyllades efter deras insatser.

Rakhmat Akilov fälls för fem fall av mord, 119 fall av mordförsök och 24 fall av framkallande av fara. Det står klart att Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse och utvisning från Sverige efter avtjänat straff med förbud att återvända.

Chefsåklagare Hans Ihrman har tidigare berättat att han skulle yrka på livstids fängelse och utvisning och har beskrivit gärningen som "kanske det grövsta brott som någonsin begåtts i Sverige".

Stockholms tingsrätt valde alltså att gå på åklagarens linje.

– Tingsrätten har prövat 149 gärningspåståenden. Tingsrättens ambition har varit att göra rättegången värdig för alla inblandade, säger chefrådman Ragnar Palmkvist vid den välbesökta pressträffen i Rådhuset i Stockholm.

Att dådet på Drottninggatan innebar stora påfrestningar för samhället gör bland annat att rätten har kunnat fälla Akilov för terroristbrott.

I domen hänvisas det till att polis och räddningstjänst gick upp i stabsläge samt att trafik, lokaltrafik och sjukhus blev väldigt ansträngda som en följd av dådet.

Annons

– Det är alltså sådant som skadar det öppna samhället och som lagstiftningen om terroristbrott är till för att förebygga, säger Ragnar Palmkvist.

Domen för terroristbrott motiveras även av att Rakhmat Akilov med sitt agerande har försökt påverka Sveriges roll i den internationella koalitionen mot terrorrörelsen IS.

Annons

– Rakhmat Akilovs sympatier för IS går inte att diskutera, han har själv berättat om det vid ett flertal tillfällen och det framgår också av material från hans mobiltelefon, säger Ragnar Palmkvist.

De fem dödsoffrens anhöriga tilldöms skadestånd för efterlevande på 60 000 kronor var, vilket är det schablonbelopp som utbetalas vid mord.

– Beloppet kan tyckas lågt, det är vi medvetna om, säger rådman Carl Rosenmüller vid pressträffen.

Personer som utsatts för mordförsök eller framkallande av fara vid dådet får skadestånd för kränkning. Där varierar beloppen och har enligt rätten gått över schablonbeloppen. De högsta skadeståndsbeloppen når upp till 150 000 kronor.

Fredagen den 7 april 2017 klockan 14.53 kom larmet.

En lastbil från bryggeriet Spendrups hade kapats intill Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm innan lastbilen med hög fart mejade ner människor på Drottninggatan – och ganska snart stod det klart att det rörde sig om ett terroristdåd där fem personer förlorade livet och ett femtontal skadades allvarligt.

Senare under samma kväll grep polisen den 39-årige uzbekiske medborgaren Rakhmat Akilov i Märsta norr om Stockholm. Rakhmat Akilov har varit frihetsberövad med starka restriktioner sedan dess.

Den 30 januari i år åtalades Akilov bland annat för terroristbrott och försök till terroristbrott och rättegången inleddes i Stockholms tingsrätt den 13 februari.

– Mitt mål är att han aldrig någonsin mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, sade chefsåklagare Hans Ihrman när åtalet offentliggjordes.

Klockan 13 på torsdagen, på dagen 14 månader efter dådet, offentliggjordes domen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan