Annons

Annons

Annons

Vetlanda

Vetlanda-elev får stipendium från Mercedes-Benz

Text

Resa till Tyskland, utbildning och uppehälle. En av de första som får Mercedes-Benz stipendium Techstar är William Stjernfeldt, elev vid fordonsprogrammet på Njudungsgymnasiet.

William Stjernfeldt är en av tio utvalda att få stipendiet TechStar.

William Stjernfeldt tar studenten på fredag nästa vecka och har redan fått jobb.

William Stjernfeldts lärare och mentor, Niclas Gustafsson, har sett William utvecklas under gymnasietiden.

William Stjernfeldt med mentor Niclas Gustafsson som också ser stipendiet som en bra framgång för utbildningen.

Annons

Annons

I våras blev William Stjernfeldt, som då var ute på praktik, uppmanad av sin handledare att söka Mercedes-Benz nya stipendium, Techstar. För några veckor sedan ramlade ett brev ner i hans brevlåda och William var en av de tio som blivit utvalda att få resa, boende och utbildning i Tyskland betald av Mercedes-Benz. Men trots en ansökningsprocess där det krävdes både motiverande svar i text och på film är inte William Stjernfeldt speciellt förvånad över att vara utvald.

– Jag vet att jag öppnade brevet och bara sa "jag ska åka till Tyskland", till pappa.

Det är stor brist på fordonstekniker, med start i år har därför Mercedes-Benz beslutat att dela ut stipendiet för att sporra och utbilda några av landets mest lovande unga fordonstekniker. Men det har inte varit helt självklart att det är bilar William ska syssla med. Han sökte till fordonsprogrammet lite på chans.

– Bilar var inget intresse i början. Jag visste egentligen inte vad jag ville gå men tänkte att det skulle vara kul att gå fordons. Sedan har jag blivit mer intresserad under tiden jag varit här, säger William Stjernfeldt och fortsätter:

– Men det har alltid varit kul att skruva, fast jag har inte skruvat på bilar tidigare.

Vad har du skruvat på då?

– När jag var mindre skruvade jag isär allt jag hittade. En DVD-spelare har jag skruvat sönder. Det var väl 40 skruvar eller någonting. Sedan fick de aldrig ihop den igen.

Annons

På fredag tar William studenten och första veckan i juli bär det av för honom och de nio andra utvalda eleverna mot Tyskland. Under nio dagar får de bo på hotell medan de går en utbildning innehållande bland annat grunderna i Mercedes diagnosverktyg, ellära och högvoltskvalificering. Efter resan är de nog kvalificerade för att kunna ta anställning som underhållstekniker på auktoriserade Mercedes-benz serviceverkstäder. William Stjernfeldt har redan fått jobb som fordonstekniker men ser utbildningen och resan som ett plus att ha med i bagaget.

– Jag kommer att lära mig jättemycket. Alla bilar är ju nästan likadana. Sedan får jag ju en högvoltsutbildning också, det kan ju vara bra när det kommer hybridbilar och elbilar.

Även om William Stjernfeldt redan från början nästan var säker på att bli en av de tio som skulle få åka till Tyskland ser han fram emot resan.

– Det känns lite speciellt att vara utvald.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan