Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Regeringen vill ställa krav på köttets ursprung

Regeringen har lagt fram ett förslag om ursprungsmärkning av kött för restauranger och storkök. OBS: Genrebild.

Annons

Regeringen vill införa ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök. Något som väcker blandade känslor. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita menar att införandet ökar byråkrati och kostar företag tid och pengar, medan Lantbrukarnas Riksförbund istället ser ursprungsmärkning som en stor framgång.

År 2015 trädde regler om ursprungsmärkning av kött i kraft inom EU. Kött från gris, get, fågel och får har sedan dess behövt märkas med både var det kommer ifrån och var det har slaktats. Lagarna gäller dock inte för bearbetade produkter som korv eller rökt kött. Restauranger eller storkök har inte heller behövt uppvisa någon form av ursprungsmärkning, så länge kunder inte har efterfrågat det på plats. Något regeringen nu vill ändra på.

Annons

–Svenska livsmedel står för hög kvalitet, god djurhållning och låg antibiotikaanvändning. I matbutiker är det i dag lätt att få reda på köttets ursprung, men så är det inte när man är ute och äter på restaurang. Därför vill regeringen införa obligatorisk ursprungsmärkning av kött även på restauranger och i storkök, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i pressmeddelande från regeringen.

Annons

Blandade känslor

Alla är inte positiva till att behöva redogöra för köttets härkomst.

–Det är viktigt att konsumenten kan få information och sedan över två år finns en policy för information om råvarornas ursprung. Frågar man efter köttets ursprung kan man redan i dag få reda på den. Det enda förslaget innebär är ytterligare en reglering som ökar byråkratin och kostar företagen tid och pengar, säger Jonas Siljhammar, vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, i ett pressmeddelande.

Några som däremot är för regeringens initiativ är Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, vilka i ett pressmeddelande säger att det skulle innebära en stor framgång för svenska djuruppfödare:

– LRF:s kommungrupper har arbetat i flera år med att uppvakta politiker och tjänstemän för att den offentliga upphandlingen av livsmedel ska ställa samma krav på allt upphandlat kött som svenska lagar ställer på svenska bönders produktion. Regeringens besked är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning även kring den offentliga upphandlingen, menar Åsa Odell ordförande i LRF Kött.

Krävs godkännande

Regeringen vill ge Livsmedelsverket och Konsumentverket i uppdrag att se över hur en obligatorisk ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök ska gå till. Men Sverige måste först få godkännande ifrån EU-kommissionen. Det krävs både uppvisande av en efterfrågan från konsumenter och på ett samband mellan kvalitet och ursprung, för att regeringen ska få införa nationella bestämmelser om ursprungsmärkning av kött på restauranger och i storkök.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy