Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Höglandssjukhuset

Skyddsombud på Höglandssjukhuset slår larm- ”extremt hög arbetsbelastning”

Sjuksköterskorna på medicin- och geriatrikkliniken i Eksjö tycker att de har en mycket hög arbetsbelastning.

Annons

Sjuksköterskorna på medicin- och geriatrikkliniken på Höglandssjukhuset upplever att de sedan en tid tillbaka har en extremt hög arbetsbelastning. Huvudskyddsombudet har därför tillsammans med klinikens skyddsombud lämnat in en begäran om arbetsmiljöåtgärd till arbetsgivaren.

Huvudskyddsombudet har lämnat in en begäran om arbetsmiljöåtgärd för hela medicin- och geriatrikkliniken i Eksjö.

Det handlar om en så kallad 6.6:a i enlighet med Arbetsmiljölagens regelverk och begäran gäller hela medicin- och geriatrikkliniken i Eksjö.

– Vi har i dagarna fått ett svar från arbetsgivaren och håller nu på att analysera det för att sedan bestämma hur vi ska gå vidare, säger Fatmir Zogaj på Vårdförbundet i Jönköping.

Annons

Annons

Sen 2015 har Vårdförbundet gång på gång påtalat den bristfälliga psykosociala arbetsmiljön för klinikledningen, regionledningen och ansvariga politiker utan att det hänt särskilt mycket.

”Vi upplever att vår arbetsmiljö och bristen på sjuksköterskor inte har tagits på allvar”, skriver de lokala skyddsombuden Anna Estehag Johannesson och Charlotte Sundström i ett mejl till Hallmedia.

”Vår verksamhetschef har haft många olika förslag på förbättringar men inte fått gehör för dessa hos sjukhusledningen.”

”Att vi klarat oss fram till idag trots den rådande sjuksköterskebristen beror på att vi inom kliniken har ett bra samarbete mellan avdelningarna, fortsätter de.

Alla trivs bra

De båda skyddsombuden poängterar att personalen trivs bra på kliniken med en verksamhet som karaktäriseras av gott samarbete, bra bemötande, närvarande chefer och nöjda studenter.

För att kliniken ska trygga sin personalförsörjning, menar de två, behövs förutsättningar för att dels behålla befintlig personal, dels lättare kunna rekrytera nya medarbetare.

Enligt de lokala skyddsombuden upplever klinikens sjuksköterskor att arbetsmiljön är oacceptabel och att den nuvarande situationen dessutom innebär en tydlig patientsäkerhetsrisk.

Sms stressar

”Idag finns inte extraresurser att sätta in vid sjukfrånvaro”, skriver Anna Estehag Johannesson och Charlotte Sundström i sitt mejl till Hallmedia, och berättar att cheferna får lägga dyrbar tid på att söka efter personal via sms. Något som dessutom är stressande för den som är ordinarie ledig och får dåligt samvete för att man inte kan ta en extratur.

Annons

Annons

Vårdförbundet vill med sin begäran om arbetsmiljöåtgärd få arbetsgivaren att inse vikten av att arbetsmiljön på kliniken förbättras omgående genom att öka antalet sjuksköterskor så grundbemanningen uppnås, en förstärkt satsning på personalförsörjning och flera andra åtgärder.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy