Annons

Annons

Annons

Annons

Herräng

Så skyddar du dig bäst från inbrott – här är polisens tips inför semestern

Risken att drabbas av inbrott är som störst när bostaden är tom. Därför kommer polisen nu med viktiga saker att tänka på till semestern.

Annons

Semestertiderna stundar och många lämnar då sina hem för varmare breddgrader. Några som inte tar semester är dock tjuvarna. Här är polisens tips för att skydda dig bäst mot inbrott.

Risken att drabbas av inbrott är som störst när bostaden är tom. Förra året skedde inbrott i drygt 51 000 hushåll i Sverige enligt bra.se.

När nu semestern stundar för många ges det ett utmärkt tillfälle för inbrottstjuvarna att slå till mot bortresta semesterfirare. Därför kommer polisen nu med viktiga saker att tänka på till semestern:

Annons

Annons

Ta för vana att alltid låsa ytterdörren även om du är hemma. Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är låsta och vi förvarar gärna handväskor, plånböcker och nycklar nära ytterdörren. Det är ett lätt byte för tjuven.

Var försiktig med att släppa in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var gärna kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.

Det är bra att ”tänka som en tjuv” då man vill förstärka sitt inbrottsskydd i bostaden. Tjuvens favoritväg för att ta sig in i en bostad är från bottenplanet och från en plats som är insynsskyddad. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför inriktas mot fönster och altan- och balkongdörrar. Det förekommer att tjuven tar sig tar sig in via fönster på andra våningen eller genom ytterdörren, men det är inte lika vanligt.

Inbrottsrisken är större på insynsskyddade tomter så tänk på att inte ha skymmande växter nära altandörr och fönster. Förstärk gärna belysningen runt huset. Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt, särskilt vid ytter- och altandörrar. Förvara trädgårdsredskap och verktyg inomhus så att en tjuv inte kan använda dem för att göra inbrott. Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster i ditt eller en grannes hus.

Till toppen av sidan