Annons

Annons

Annons

Eksjö

De med sinande brunnar kan få hjälp av Eksjö energi

Text: 

Torkan och värmen som råder kan ställa till det för de som har en enskild brunn. Eksjö energi går nu ut med information om att de kan bidra med hushållsvatten till mat och dryck till de som har en brunn som har sinat.

För de som har enskilda brunnar som har torkat ut kan få hushållsvatten av Eksjö energi.

För lite mer än en vecka sedan gick Eksjö energi ut med information om att det råder bevattningsförbud i Eksjö tätort. Nu har de även gått ut med upplysningar om den som har drabbats av att den enskilda brunnen har sinat på grund av torkan kan vända sig till Eksjö energi.

Annons

Annons

– Vi har satt upp ett tappställe med brandpost i Bellö just nu. Sen kan man komma till oss (Eksjö energi), där vi också har möjlighet att lämna ut hushållsvatten. Vi har tappställen på alla orter, men vi har inte brandposter ute på platserna där det inte finns behov, förklarar Torbjörn Johansson, va-chef på Eksjö energi.

Sparsamhet gäller

Förra året var det också en torr och varm sommar, men Torbjörn säger att de inte var så många som behövde Eksjö energis hjälp. Läget verkar vara likadant just nu.

– Personer på landsbygden är duktiga på att klara sig själva och är oftast bättre rustade än de som bor inne i stan. De kanske får hjälp av en granne. Det är sparsamhet som gäller, säger han.

Eget ansvar

Torbjörn Johanssons råd till de som ha en egen brunn är att de inte ska fylla på den med vatten.

– Det är som att hälla vatten i en trasig hink. Det finns en risk att man kan förstöra en brunn eftersom strömriktningen ändras. Än så länge har jag fått rapporter om att det är två brunnar som har torkat ut. Vi har i alla fall inte fått vetskapen om någon mer, säger Johansson och tillägger:

– Det är egentligen inte någon kommunal angelägenhet mer än att det är kommuninvånare, så vi har ett visst ansvar. Annars ligger ansvaret på den egna personen. Men vi bistår med hushållsvatten för den som behöver.

Annons

Finns det någon begränsning för hur mycket vatten man får hämta?

– Inte direkt, men du tröttnar nog ganska snart på att bära vatten. Du får använda dunkar att fylla med vatten till dryck och matlagning. Vatten till exempelvis toaletter är bättre att använda sjövatten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan