Annons

Annons

Annons

Annons

Skara

Polisen varnar för bedragarnas nya fräcka bluff: Falska vattenläckor

I semestertider slår de extremt fräcka ligorna till. Det senaste knepet är att lura sig in i bostaden genom att säga att det uppstått en vattenläcka och sedan obemärkt spruta vatten på väggar och golv.

Annons

I semestertider släpper vi ofta lite på vaksamheten.

Men nu varnar polisen för de extremt fräcka stöldligorna.

– Man ska vara extra försiktig och den senaste bluffen handlar om falska vattenläckor, konstaterar Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Rapporterna om stöldligornas framfart strömmar sommartid in till myndigheten och metoderna är många. Gärningsmännen säger sig vilja kontrollera brandvarnare eller påstår att de säljer dammsugare. Många slår också till på uteserveringar och vid bankomater.

Och den senaste tiden har också en helt ny variant sett dagens ljus.

– De här personerna ringer ofta på hos äldre och säger att det uppstått en vattenläcka. En av dem uppehåller bostadsinnehavaren och den andra går in i ett annat rum och sprutar vatten på väggar och golv, berättar Jan Olsson.

Sedan visar de var vattenläckan finns och givetvis vill de ha betalt för det kommande arbetet.

– Det kan handla om belopp på mellan 15 000 och 50 000 kronor. De är givetvis så vänliga att de kör personen till bankomaten om vederbörande inte har så mycket pengar hemma, fortsätter Olsson.

Annons

Annons

Halsbandsrån

I Västsverige har det också kommit in rapporter om så kallade halsbandsrån, där gärningsmännen helt enkelt rycker smyckena av ägaren och snabbt försvinner från platsen.

Återigen är det många äldre som drabbats.

Sedan har vi förstås tak- och asfaltsläggare som dyker upp i olika villaområden och erbjuder sina tjänster.

Uteserveringar farliga

En annan utsatt plats är uteserveringar, där besökarna ofta lägger upp mobiltelefoner och plånbok på bordet framför sig. Handväskan hamnar ofta i stolen bredvid.

– Det klassiska tricket är att de agerar turister och lägger upp en stor karta på bordet och ber dig förklara vägen. Under tiden plockar den andra handen åt sig värdeföremålen och ofta har du inte märkt någonting, menar polisen.

I trängseln

Andra dyker upp i trängseln och kikar över axeln när du betalar på Ica, Systembolaget eller McDonalds.

– Sedan stjäl de väskan vid ett lämpligt tillfälle och med hjälp av både kort och kod kan de sedan bege sig till närmaste bankomat och tömma kontot.

Även fickstöldsligor brukar agera framgångsrikt i trängseln.

Alltihop brukar gå ut på ungefär samma sak; Att komma över din kod och dina kort.

– Tillvägagångssätten är mer varianter på samma sak, konstaterar Jan Olsson.

Stoppa tjuven

Ändå menar polisen att det inte krävs så mycket för att stoppa tjuvarna.

– Givetvis ska man inte släppa på vaksamheten och släpp aldrig in några i ditt hem som inte kan legitimera sig. Det är enkla råd som kan förebygga många problem.

Annons

Andra saker är att ha ytterdörren låst även när du är hemma, så att ingen obemärkt kan ta sig in och stjäla. Dessutom ska man aldrig förvara värdesaker synligt, utan de ska helst vara inlåsta.

Och ha inte stora summor kontanter hemma.

– Ett annat råd är att hålla handen för när du slår din kod, ett kort utan kod är mycket mindre värt.

Lämna inte heller dina värdesaker utan uppsikt i en kundvagn eller på ett restaurangbord och förvara mobiltelefonen i innerfickan - inte bakfickan.

Var hör de här ligorna hemma?

– Ofta kommer de från sydöstra Europa och är inte sällan välorganiserade.

Kort sagt - gör det svårt för sommartjuven.

Till toppen av sidan