Annons

Annons

Annons

Vetlanda centrum

Svinn skänks bort under svåra torkan: "Handlar om att dra vårt strå till stacken"

Torkan slår hårt mot djurägare i kommunen. Nu engagerar sig Maxi Ica Stormarknad i Vetlanda genom att haka på konceptet där bönder får möjlighet att hämta upp grönsakssvinn från butiken.

Varje vardag kan den som är snabb på telefonen få möjlighet att hämta upp grönsaker, frukt och bröd som annars skulle kastas. Maria Börjesson, butikschef på Maxi Ica Stormarknad i Vetlanda tillsammans med Anna Szaron, ansvarig för butikens avdelning för frukt och grönt.

Morötter lockar hästägare som hört av sig efter initiativet. Grönsakerna som skänks är sådana som blivit i för dåligt skick för att sälja i butiken

Annons

Annons

"Responsen har varit väldigt positiv, inte bara från bönder", säger butikschefen Maria Börjesson.

– Det handlar om att vi vill dra vårt strå till stacken. Kan vi göra något så vill vi det, säger butikschefen Maria Börjesson om valet att skänka matsvinn i form av frukt, grönt och bröd som djurfoder i stället för att slänga det.

Telefonen ringde direkt

Butiken har i sociala medier berättat om det nya initiativet som drog igång i fredags. Att det finns ett intresse hos djurägare visade sig redan samma dag som informationen lades ut i sociala medier.

– Det ringde en direkt i fredags som ville hämta, säger Maria Börjesson som märkt av att inlägget på facebook har nått ut.

– Responsen har varit väldigt positiv, inte bara från bönder. Det är fler som tycker att det här är ett bra initiativ.

Mest hästägare

I veckodagarna har butiken tre timmars telefontid på morgonen då djurägare kan höra av sig och anmäla sitt intresse att hämta överbliven mat, och då är det först till kvarn som gäller. På andra sidan luren finns Anna Szaron, ansvarig för butikens avdelning för frukt och grönt.

– Än så länge är det mest personer med hästar som har ringt och hämtat grönsakssvinn, förklarar hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan