Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

SMHI varnar för extremväder – igen

Text

Det kommer bli mycket höga temperaturer i länet de kommande dagarna. En klass 1-varning är utfärdad i Västra Götaland, av SMHI, vilket innebär temperaturer på 30 grader eller högre.

Temperaturerna beräknas bli fortsatt höga. Enligt SMHI är det även mycket eller extremt torrt i skog och mark, vilket betyder att brandrisken i detta område är stor.

Även MSB berättar på sin presskonferens under måndagsförmiddagen att brandläget nu kan vara kritiskt för södra Sverige.

Annons

Annons

– Brandrisken under veckan kommer nå extrema nivåer. Utöver de fyra stora bränderna i norr så ökar risken i södra Sverige och Mälardalen. Det är otroligt viktigt att nya bränder prioriteras att bekämpas så de inte får stor spridning, säger Britta Ramberg, operativ chef för MSB:s särskilda organisation för skogsbränderna under en presskonferens på måndag förmiddag.

I Jönköpings län beräknas det inom de närmsta dagarna bli dagstemperaturer på 30 grader eller mer, och i de sydöstra delarna av Sverige beräknas det bli upp emot 35 grader. Detta är något som kan förvärra de bränderna som just nu är igång, skriver Aftonbladet.

– Läget är fortsatt väldigt allvarligt. Det kommer fortfarande inte i närtid att gå att släcka de här bränderna, säger Britta Ramberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan