Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Eldningsförbudet skärps – förbjudet att elda utomhus

Text

Räddningstjänsten höll under måndagen ett möte om den extrema torkan i länet och ett av diskussionsämnena var eldningsförbudet. På mötet slogs det fast att eldningsförbudet skärps, och det är nu längre inte tillåtet att grilla utomhus – med vissa undantag.

Med den rådande torkan och den extrema värmen som väntar så väljer räddningstjänsten att skärpa eldningsförbudet i länet.

Temperaturerna beräknas bli fortsatt höga. Enligt SMHI är det även mycket eller extremt torrt i skog och mark, vilket betyder att brandrisken är mycket eller extremt stor.

Under måndagskvällen höll räddningstjänsten i Jönköping ett möte – angående möjligheten att införa ett eldningsförbud som innebär att man inte får grilla på sin tomt i Jönköpings kommun.

Räddningstjänsten kom med beskedet att eldningsförbudet skärps och det är nu inte längre tillåtet att elda öppet utomhus i samtliga kommuner inom Jönköpings län samt även Ydre kommun.

Annons

Annons

– Vi kommer inte längre tillåta grillning på allmänna grillplatser. Detta för att det vållat oss problem. Somliga eldar med ved vilket kan orsaka att gnistorna sätter eld på torr mark, säger Clas Lövgren, brandingenjör på räddningstjänsten, till Jnytt.

I Kalmar län valde man under måndagen att införa ett totalförbud mot grillning, detta är däremot inte aktuellt i Jönköpings län. Här är det fortfarande tillåtet med eldning på tomter och trädgårdar men bara om det sker med kol-, el- eller gasgrill och med försiktighet.

Idag kom det officiella beslutet från Länsstyrelsen och förbudet har börjat gälla från och med lunchtid under tisdagen.

MSB berättade också under en presskonferens under måndagsförmiddagen att brandläget nu kan vara kritiskt för södra Sverige.

– Brandrisken under veckan kommer nå extrema nivåer. Utöver de fyra stora bränderna i norr så ökar risken i södra Sverige och Mälardalen. Det är otroligt viktigt att nya bränder prioriteras att bekämpas så de inte får stor spridning, säger Brita Ramberg, operativ chef för MSB:s särskilda organisation för skogsbränderna under en presskonferens på måndag förmiddag.

Annons

I Jönköpings län beräknas det inom de närmsta dagarna bli dagstemperaturer på 30 grader eller mer, och i de sydöstra delarna av Sverige beräknas det bli upp emot 35 grader. Detta är något som kan förvärra de bränderna som just nu är igång, skriver Aftonbladet.

– Läget är fortsatt väldigt allvarligt. Det kommer fortfarande inte i närtid att gå att släcka de här bränderna, säger Brita Ramberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan