Annons

Annons

Annons

Eksjö

Nu gäller förbudet hela kommunen

Text: 

Rådande bevattningsförbud utökas nu till att gälla hela Eksjö kommun. Börjar det inte regna mycket och snart finns risk att hösten blir ”jättebesvärlig”, berättar kommunens va-chef.

För knappt tre veckor sedan infördes bevattningsförbud i Eksjö tätort. Den fortsatta värmeböljan och torkan medför nu att samma bevattningsförbud utökas till att även gälla resten av Eksjö kommun.

Annons

– Vi har ingen nederbörd att tala om, höga temperaturer och grundvattennivåer som sjunker kontinuerligt. Att det kommer ett skyfall då och då gör ingenting, det rinner bara av, förklarar Torbjörn Johansson, va-chef vid Eksjö Energi.

Annons

Det här får du inte göra

Förbudet innebär att det är förbjudet att använda kommunalt vatten i Eksjö kommun till andra ändamål än dricks-, hygien- och processvatten. Det innebär att det bland annat är förbjudet att vattna trädgårdar med vattenslang eller -spridare, att tvätta exempelvis trädgårdsmöbler och fasader med högtryckstvätt, tvätta bilen annat än vid biltvätt som återanvänder vattnet, fylla upp pooler och bevattna idrottsplaner. Förbudet gäller både privatpersoner, föreningar, organisationer och företag och tills vidare.

– Jag känner faktiskt en stor oro nu. Jag tyckte torkan var extrem förra året men det är ännu värre i år. Kommer det inte mycket regn snart kan hösten bli jättebesvärlig, säger Johansson.

Får konsekvenser

På frågan vad besvärligt innebär nämner han bland annat att det finns stor risk att enskilda brunnar helt sinar, och att man därför kommer behöva transportera vatten, samt att biologi, djur och natur tar stryk. Utöver att förbuden kvarstår förstås.

– Det sker alltid en eftersläpning i systemet och statistiskt sett brukar vi ha de lägsta grundvattennivåerna i slutet av september och i oktober. Men alla magasin är tömda redan nu, berättar han.

Gör vad man kan

Av länsstyrelsen har kommunen tillfälligt fått tillstånd att minska utsläppet från Norra Vixen till Karlsjön, från 25 sekundliter till 5, men det är knappast tillräckligt.

Annons

– Vi gör allt i vår makt men alla sjöar sjunker. Vixen sjunker med ungefär tre centimeter i veckan. Det är mycket vatten som bara dunstar bort. Nu gäller det att alla hjälps åt och gör vad man kan, säger Johansson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan