Annons

Annons

Blåljus

Storbrand i skogen utanför Tenhult – lågorna är bekämpade

Hanna Grelsson, Adam Öhman och Ing-Marie Jonsson

Text

Annons

Under måndagen rasade en skogsbrand utanför Tenhult. Det brann i ett område på 22 500 kvadratmeter i svårtillgänglig terräng. Flera räddningsstyrkor och polishelikopter deltog i släckningsarbetet. Efterbevakning av branden kommer att pågå fram till tisdagsmorgonen.

Det första larmet inkom klockan 11:11 under måndagen och gällde en rökpelare som var synlig utanför Tenhult. Vid 12-tiden var styrkor från räddningstjänsten på plats.

Enligt räddningstjänsten arbetade styrkor från Jönköping, Forserum, Norrahammar, Huskvarna och Nässjö med att släcka branden.

Annons

– Det är ett femtiotal brandmän där nu och två helikoptrar som vattenbombar, sa Mia Boqvist inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping vid 13-tiden.

Annons

Annons

Annons

Annons

– Vi hade tur och det fanns en tillgänglig polishelikopter som kunde spana på området. Det verkar som om den spred sig väldigt fort. Först var den bara 50 gånger 50 meter stor och tio minuter senare var den 150 gånger 150 meter, sa Björn Öberg.

Annons

Annons

Det vill säga över två hektar stort. Området är dessutom väldigt svårtillgängligt.

– Man har fått använda fyrhjuling och andra mindre fordon för att ta sig fram. Nu finns även en vattenbombare på plats. Vad jag vet finns inga byggnader där men en bit därifrån ska det finnas en del fastigheter, sa Björn Öberg.

Enligt koordinaterna finns flera områden med bebyggelse ganska nära brandplatsen. Men det fanns ingen risk för spridning till hus eller boende, enligt Mia Boqvist.

Annons

I samband med branden uppmanade räddningstjänsten allmänheten att hålla sig undan för att inte störa arbete och utsätta sig för risker.

Annons

Strax efter klockan 13 meddelade räddningstjänst på plats att det inte längre brinner med några öppna lågor. Branden är alltså släckt, men det kommer att krävas ett stort eftersläckningsarbete och faran är inte över.

Klockan 15 uppgav räddningstjänsten att skogsbranden är under kontroll och att räddningsinsatsen var avslutad. Efterbevakning kommer att pågå under natten till tisdagen.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy