Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Herräng

”Det är riskfullt att röra sig i skog och mark nu”

OBS: Genrebild

Annons

Skogsstyrelsen har släppt en tjänst som kartlägger brandområden i landet.

– Det är främst på grund av sommarens skogsbränder som vi har gjort den här satsningen, säger Svante Larsson, projektledare på Skogsstyrelsens enhet för geografisk information.

Onsdagen den 1 augusti lanserade Skogsstyrelsen en ny tjänst. Med hjälp av satellitbilder kartlägger man nu brandområden i landet.

– Vi vet att det är riskfyllt att röra sig i skog och mark efter en skogsbrand och kanske pågår släckningsarbetet fortfarande. Då hoppas vi att den här nya funktionen kan vara en hjälp för den som vill få en uppfattning om skadornas omfattning på ett säkert och snabbt sätt, säger Svante Larsson, projektledare på Skogsstyrelsens enhet för geografisk information i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Tjänsten kan användas av både skogsägare, som vill se hur deras mark påverkas under rådande extrem läge och personer i allmänheten, vilka är intresserade av att följa brandutvecklingen i Sverige.

– Det är främst på grund av sommarens skogsbränder som vi har gjort den här satsningen, berättar Larsson.

Skogsstyrelsen samlar in bilder från satelliten Sentinel-2 och ska kontinuerligt uppdatera tjänsten med nya bilder varannan till var tredje dag. På områden där det råder kraftiga bränder, görs det inom några veckor större flygfotograferingar, med mer detaljerade bilder av skog och landskap.

– Gör vi en uppdatering får du ett meddelande om det. Vi gör uppdateringar så fort vi får in nya satellitbilder, menar Larsson.

Kartläggnings- tjänsten är tillgänglig via dator/surfplatta och en mobilapp.

– Den kommer säkert att leva kvar många månader, kanske till och med till nästa sommar, säger Larsson om tjänsten.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy