Annons

Annons

Risk för svår kräftsäsong - kräftorna dör i värmen

Det finns risk att det blir svårt att fånga kräftor i sommar.

Annons

Denna sommar har visat sig vara varmare än på över 200 år. Detta har medfört varmare vatten i sjöarna än tidigare. Risken är därför större att det blir svårt att fånga kräftor i kommunens grunda sjöar i år.

Efter den långa och varma sommaren är det nu dags för årets kräftsäsong. Vattnet är i år varmare än vanligt, och värmen har hållit i sig länge. Detta kan medföra en risk att det blir svårt att fånga kräftor i Sävsjö kommuns grundare sjöar i år. Michael Bergström är fisketillsynsman vid sjön Vättern, och berättar att de som fiskar i grunda sjöar i länet kan få det svårt.

– I våra småsjöar kan det bli problem. I syrefattigt och varmt vatten blir kräftorna stressade och väljer att inte äta eller helt enkelt dör, säger Michael Bergström.

Bergström menar att det finns en möjlighet att det blir svårt att fånga kräftor, samtidigt som han vill poängtera att alla får testa sig fram. Sedan fisket på signalkräftorna startade i Sverige har en sommar aldrig varit så lång och varm som nu. Därför är det svårt att säga exakt hur det kommer bli i år.

Annons

– I varmt vatten rör sig inte kräftorna mycket, utan lägger energin på att försöka överleva. Folk kan eventuellt få en chock för att de inte får så mycket kräftor i sjöar som det vanligtvis brukar gå bra i. Alla får prova sig fram.

Annons

Bättre i djupa vatten

Däremot finns det goda chanser för kräftfisket i de större och djupare sjöarna i kommunen. Bergström berättar att i de sjöarna nog kommer finnas gott om kräftor, och de kommer även kunna vara större än vanligt.

Jan-Ola Nilsson fiskar i sjön Allgunnen i Sävsjö kommun, och han tror att det finns chans på stora kräftor.

– De växer bra i värmen. Så de borde vara större i år. Jag tror det kan bli bra! säger han.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy