Annons

Annons

Annons

Herräng

Nya lagen: Här får du cykla

Text

Nu har regeringen tagit ett nytt beslut om att man som cyklist får cykla på gatan, och inte endast på cykelbanan.

– Det är bra på tiden att cykeln börjar prioriteras i trafiken, säger Klas Elm, vd på Svensk Cykling.

Nu behöver du inte längre välja cykelbanan – att cykla i gatan går lika bra.

Nu blir det tillåtet att cykla på gatan, där bilarna kör, även om det finns en cykelbana på vägen. Det skriver Svensk Cykling i ett pressmeddelande.

Regeringens nya förslag om en ny cykellag har trätt i kraft. Lagen gäller om personen som cyklar är över 15 år och om hastigheten är 50 kilometer i timmen eller lägre. Det ska också iakttas en stor försiktighet för den som använder bilbanan i stället för cykelbanan.

Annons

Annons

Klas Elm som är vd på Svensk Cykling, menar att beslutet kommer att underlätta för cykling som tävlings- och motionsform. Men Elm menar samtidigt att det finns risker i och med den nya lagen.

– Det är dock viktigt att detta inte tas som intäkt för att inte bygga ut cykelinfrastrukturen, men innan vi har bättre cykelbanor får man betrakta det som ett pragmatiskt steg i rätt riktning.

Med tanke på att allt fler väljer cykeln framför bil, och många även elcyklar – krävs större utrymme på vägarna. I pressmeddelandet skriver Svensk Cykling även att det kommer krävas mer plats för cyklister som cyklar i olika hastighet.

– Det är angeläget att man som cyklist kan välja väg efter hastighet, och så länge vi inte har breda och fullt utbyggda cykelvägar kan vägbanan vara ett bättre alternativ för de cyklister som vill ta sig fram snabbare, säger Elm.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan