Annons

Annons

Annons

Annons

I torkans spår

Rekordmånga sjöräddningar i sommar

Juli månad var mest intensiv.

Annons

Antalet sjöräddningsfall från maj till juli har uppgått till 651 stycken, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande. Det är den högsta siffran sedan man började införa mätningar, år 2000. Även juni månads siffror är rekordhöga.

För tredje året i rad ökar antalet sjöräddningar i Sverige under perioden maj-juli. Det skriver Sjöfartsverket som ansvarar för statlig sjöräddning när någon är i eller befaras vara i sjönöd, samt för sjuktransporter från fartyg.

Juni månads siffror var rekordhöga, hela 214 fall. Juli var dock den mest intensiva månaden, med 350 sjöräddningar.

70 procent av fallen handlade om fall rörande fritidsbåtar. Endast 14,6 procent bestod av personer som hamnat i nöd utan båt eller liknande färdmedel. Men det är gällande just det sistnämnda som insatserna har ökat.

Annons

Annons

- Antalet ärenden som rör personer utan farkost, till exempel simmare, har nästan fördubblats sedan motsvarande period förra året. I år har vi gjort insatser i 95 ärenden varav 44 har varit drunkningstillbud. Vädret kan ha varit en påverkande faktor till ökningarna men kan inte med säkerhet beläggas, säger Mattias Hyllert, direktör sjö- och flygräddning vid Sjöfartsverket.

Båtbränder fördubblats

Antalet båtbränder har även de ökat i år. Jämfört med för två år sedan har siffran mer än fördubblats. Under 2016 behövde den statliga räddningstjänsten rycka ut på 17 båtbränder. I år var det i stället 35 fall.

Larm med helikopter ökar

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar har larmats vid 150 fall under perioden maj-juli. Det innebär en stor ökning jämfört med förra året då helikoptrar larmades 114 gånger.

Till toppen av sidan