Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Lovisa från Jönköping upplevde jordskalvet: "Stämningen var panikslagen"

Lovisa befann sig på Gili Trawangan, en ö utanför Bali, när jordskalvet kom.

Annons

Lovisa från Jönköping befann sig på Gili Trawangan när det plötsligt började skaka i marken. Efter en stund hade flera personer mist sina liv och byggnader hade fallit isär.

– Stämningen var panikslagen, många visste inte vad det var som hände, säger Lovisa.

Det var på söndagen den femte augusti som Lovisa befann sig på dykcentret Blue Marine Dive, där hon har jobbat i ett och ett halvt år – och upptäckte hur det skakade i marken. Hon började då springa för att ta sig bort från alla byggnader. Ett jordskalv på grannön Lombok hade utbrutit – och även på Gili Trawangan där Lovisa befann sig kändes skalvet av.

– Stämningen var panikslagen, många visste inte vad det var som hände, berättar Lovisa.

Det var många personer som plötsligt hade skadat sig, så Lovisa gick runt på stranden för att se om någon behövde hennes hjälp. Och det var det. Hon gick tillbaka till dykcentret där hon jobbar för att hämta syrgas, bandage och sådant som hon trodde skulle kunna hjälpa drabbade personer som farit illa efter skalvet.

Annons

– Jag såg människor som hade skadat sig, och två döda personer.

Annons

Många i chock när tsunamivarning utfärdades

Efter en stund kom det varningar om en tsunami, vilket gjorde att stämningen blev ännu mer kaosartad.

– De flesta människorna sprang då uppför en kulle på ön. Jag gick längs med stranden med en vän dit, säger Lovisa.

Stämningen uppe på kullen var jobbig och många var i fullständig chock och grät. Men när Tsunamivarningen togs bort, samlades människor och bad i försök att stötta varandra. Många sov också på kullen över natten där det var väldigt kallt, enligt Lovisa.

Annons

Annons

Annons

Annons

Dagen efter det stora jordskalvet var det en ansträngd situation på stranden eftersom många ville ta sig ifrån ön, och det enda sättet att göra detta på är att ta en båt.

– Folk trängdes och ville hoppa i båtarna, säger Lovisa och menar att många var rädda och därför ville ta sig från ön.

Samlar in pengar till drabbade

Lovisa har själv samlat in pengar till att hjälpa de drabbade i området. Pengarna som samlas in går bland annat till mat och vatten. Enligt Lovisa har hon inte sett till så många hjälporganisationer, men det ska vara många privatpersoner som engagerar sig för att hjälpa.

– Det är många som fortfarande inte har fått någon hjälp, berättar Lovisa.

Lovisa har nu evakuerats från ön, men fortsätter att samla in pengar till väl behövande. Hon tog sig bort relativt snabbt från ön eftersom hon var rädd efter händelsen och tillägger även att hon kanske lämnade lite förhastat, eftersom hon var för rädd för att vara kvar. Just nu befinner hon sig på Malaysia hos en vän.

Till toppen av sidan