Annons

Annons

Annons

Cykling

Cyklister kommer trampa på i Björkötrampet

Text

På söndag är det dags för årets upplaga av cykelloppet Björkötrampet i Björköby. Förra året lockade loppet 155 cyklister från södra Sverige.

– Det har ökat med fler cyklister för varje år, säger Sören Eriksson, ordförande i Björkö GoIK.

Sen 1987 har cyklister tagit sig till Björköby för att delta i Björkötrampet.

Nu på söndag kommer cyklister från södra Sverige mötas upp på Björköbys idrottsplats för att delta i det cykelloppet Björkötrampet. Loppet hölls för första gången 1987 och Sören Eriksson, som är ordförande för Björkö GoIK, berättar att loppet blir mer populärt för varje år som går.

Annons

Annons

– Förra året hade vi 155 cyklister som deltog, till skillnad från första året där det endast var omkring 50 stycken. Så det har ökat med fler cyklister för varje år, säger Sören Eriksson.

Det finns olika distanser som cyklisterna kan välja på. Sträckorna är på 80, 38, 20 och 5 kilometer. De mer erfarna cyklisterna brukar välja att cykla 80 kilometer medan familjer med mindre barn brukar delta i loppet på 5 kilometer.

– Det som cyklar åtta mil är rediga cyklister. Jag tror de brukar cykla hela loppet på omkring två och en halv timme, säger Eriksson.

Lite av ett jippo

Än vet de inte hur många som kommer att delta i årets lopp, men Sören meddelar att de inte har någon övre gräns på hur många som kan delta. Alla sträckorna cyklas på asfalt med bra vägförhållanden. Det kan vara därför som loppet varit skonade från olyckor. Endast någon fallolycka kan Eriksson minnas ha skett genom åren.

– Björkötrampet har blivit en tradition i Björköby och blir lite av ett jippo. Folk brukar komma ut och kolla på loppen. Vi följer väderprognoserna just nu hela tiden och hoppas det blir bra. Det ser ut att kunna bli lagom varmt.

Både erfarna cyklister och familjer med mindre barn deltar.

Annons

Vad är det som gör loppet så populärt?

– Det ingår fika och lite lättare lunch som potatissallad och skinka. Alla som cyklar inkluderas i det. Flera cyklister säger att det uppskattas för de inte brukar få det på andra lopp. Vi har även utlottning med priser. Kräftor brukar vara ett uppskattat pris såhär i augusti, säger Sören Eriksson.

Sören själv har endast cyklat en gång under alla år loppet har ägt rum i Björköby. Annars har han mest ansvar för måltiderna.

– Det var skoj att vara med och cykla! Då körde jag loppet på två mil.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan