Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Stort utbrott av mässlingen i Europa

Nu drabbas fler av mässlingen än vanligtvis.

Annons

Under 2018 har extremt många personer drabbats av sjukdomen, skriver TT.

41 000 personer i Europa under 2018 har smittats av sjukdomen mässlingen, 37 av dessa har dött. I fjol smittades runt 24 000 personer och drygt 5 200 år 2016.

Världshälsoorganisationen WHO uppmanar nu länderna att göra någonting åt smittan som senaste tiden har spridit sig snabbt. De länderna som sjukdomen har spridit sig snabbast till är Ukraina, Frankrike, Italien, Grekland samt Storbritannien. Flest personer har insjuknat i Ukraina – där närmre hälften av sjukdomsfallen har inträffat.

Annons

Annons

– Mässling är så smittsamt att alla riskerar att drabbas förr eller senare, om man är ovaccinerad eller inte redan har haft sjukdomen. I 43 av 53 länder i Europa har viruset eliminerats, däribland Sverige. Men i både Italien och Frankrike cirkulerar det fortfarande, säger Hélène Englund, utredare och epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Själva sjukdomen mässling kommer från ett mycket smittsamt virus som sprider sig genom utandningsluften via luften, med hjälp av små droppar som kallas för aerosol. Om man drabbas av sjukdomen kan det innebära feber som snabbt stiger och röda utslag.

– I de allra flesta fall går sjukdomen över av sig själv, men hos en tredjedel uppstår komplikationer som öroninflammation, lunginflammation eller diarréer. Man kan bli rejält sjuk och även få hjärninflammation. Den vanligaste dödsorsaken är lunginflammation och i vissa länder diarréer, som kan leda till uttorkning, säger Hélène Englund.

Normalt sett finns inte sjukdomen i Sverige, vilket till stor del är tack vare vaccinationsprogrammet och att täckningsgraden är väldigt hög – över 97 procent. Om sjukdomen visar sig i Sverige handlar det om importerade fall. Hittills i år i Sverige har Folkhälsomyndigheten uppmärksammat 34 sjukdomsfall och 41 fall under hela förra året.

Annons

– Vi har haft ett vaccinationsprogram sedan 1971 och är man född på 1980-talet har man med stor sannolikhet fått två doser. Men om man är född tidigare eller är osäker på om man är vaccinerad eller har haft sjukdomen eller inte rekommenderar vi att man bör vaccinera sig vid resor utomlands, för att vara på den säkra sidan. Det är inte farligt att ta en extrados, säger Hélène Englund.

Till toppen av sidan