Annons

Annons

Blåljus

Unikt: Polisen erbjuder ny amnesti

Sprängning.

Annons

Från måndag är det fritt fram att anmäla olagliga sprängmedel. Polisen ger amnesti.

Tanken är att polisen ska kunna minska farliga explosiva föremål som hanteras utan tillstånd.

Undersöker explosivt föremål

Handgranat från Jugoslavien

Annons

Annons

15 oktober startar Sveriges allra första amnesti för explosiva varor. Utan konsekvenser kan du ringa polisen om handgranater, raketer eller andra explosivt som förvaras utan tillstånd.

Amnestin gäller ända till 11 januari 2019.

Men du får absolut inte ta med dig dessa saker till polisstationen, upplyser polisen. Istället ska du kontakta polisen via telefon 114 14 och fråga vad du ska göra.

En del föremål måste förstöras, bedömer polisen, men andra kan ha ett museialt värde som gör att de bör bevaras. Andra kan ha ett militärt värde.

Om föremålet kan kopplas till annan brottslig verksamhet så kommer den dock att utredas på vanligt sätt, uppger polisen i sitt informationsmaterial kring amnestin.

Syftet med amnestin är att minska antalet illegala explosiva varor i samhället. Du kan dock inte räkna med amnesti om det är polisen som upptäcker att du hanterat explosiva varor utan tillstånd.

Den som frivilligt kontaktar Polismyndigheten har rätt att vara anonym.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy