Annons

Annons

Annons

Äng

Här förverkligas pojkdrömmen – efter 30 år

Text

Nu har samhällsföreningen i Äng kunnat inviga en skate- och kickbikebana. "Detta tack vare projektet "En halv miljon idéer" och pengar från Allmänna arvsfonden" säger Nina Beckman, ordförande i Ängs samhällsförening.

Ordförande för Ängs samhällsförening, Nina Beckman, höll invigningstal när skate- och kickbikebanan i Äng invigdes. Två av killarna som varit delaktiga i samhällsföreningens projektarbete, Emil Nilsson och Alfons Lernevik, fick äran att klippa invigningsbandet.

Samhällsföreningen bjöd alla på korv med bröd, dricka, kaffe och bulle i det härliga höstvädret.

Philip Jensen och Lenny Jensen från Nässjö Skate & BMX Förening var inbjudna för att ha lite uppvisning för åskådarna samt svarade på barnens frågor och gav dem lite tips.

Många passade på att provåka den nya banan i Äng.

Annons

Annons

Tack vare projektpengar och medel från Allmänna arvsfonden har det varit möjligt att förverkliga en skate- och kickbikebana i Äng.

En lapp från 1988 med önskemål av Thommy Lernevik och Magnus Blom har 30 år senare blivit till en skejtpark. När de var unga var det just önskemålet de hade och skrev brev till Nässjö kommun.

Det var genom ”Plan för landsbygdsutveckling 2016- 2020” som kommunfullmäktige i mars 2016 beslutade att arbeta med lokal utveckling och en medborgarbudget som verktyg i de åtta mindre kransorterna med omnejd. Det vill säga Flisby, Ormaryd, Solberga, Äng, Fredriksdal, Grimstorp, Stensjön och Sandsjöbygdens planeringsområde.

Två förslag vann i Äng

– Varje planeringsområde tilldelades en medborgarbudget på 500 000 kronor och projektet fick namnet ”En halv miljon idéer”.

I den första omgången av ”En halv miljon idéer” i Äng var det två förslag som vann:

Utveckling av lekparken - klart hösten 2017.

En skate- och kickbikebana - klart hösten 2018.

– När skate- och kickbikebana blev ett av de vinnande förslagen såg Ängs samhällsförening möjligheten att söka stöd hos Allmänna Arvsfonden för att kunna utveckla projektet ytterligare, berättar Nina Beckman.

"Ingen enkel process söka medel"

Önskemålet var att kunna asfaltera en lämplig yta i samhället samt köpa in ett flertal betonghinder.

– Processen att söka stöd hos Arvsfonden var inte helt enkel och det krävdes mycket tid och arbete för att få det rätt. Vi hade god hjälp av projektledaren för ”En halv miljon idéer”, Jennifer Cronborn, samt av Arvsfondens handläggare Cecilia Eriksson.

Annons

Annons

I september förra året fick samhällsföreningen den glada nyheten att Arvsfondsdelegationen hade beviljat ansökan.

En 30 år gammal lapp

I våras asfalterades en yta på 20 gånger 30 meter och i slutet september levererades de sista delarna till den blivande banan.

– Tack vare Daniel Klint och Jonas Bertling fick vi hjälp med att lasta av och placera ut alla hinder som totalt vägde sju ton.

Att det blev en bana i Äng hör samman med den lapp, som Nina Beckman hittade förra året i föreningens arkiv.

För 30 år sedan, i september 1988, lämnade några barn in en lapp till Ängs samhällsförening med ett önskemål om en skateboardramp.

Uppvisning av förening

Samhällsföreningen hade då ingen möjlighet att ekonomiskt få till en sådan lösning och åren gick.

Men tack vara kommunprojektet och Arvsfonden har det nu varit möjligt att förverkliga en skate- och kickbikebana.

Två killar som varit delaktiga i samhällsföreningens projektarbete, Emil Nilsson och Alfons Lernevik, fick äran att klippa invigningsbandet.

Efter åktips av Philip Jensen och Lenny Jensen från Nässjö Skate & BMX-förening var det sedan full fart på banan, där barn i olika åldrar tog sig fram över hindren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan