Annons

Annons

Annons

Annons

Brandhjältar förmånsbeskattas – MSB: Kan göra avdrag i deklarationen

Text: 

Under sommarens katastrofbränder ställde frivilliga från hela Sverige upp för att hjälpa vårt brinnande land. Men nu kan personer som var med under släckningsarbetet och som avbröt sin semester för att rycka in komma att förmånsbeskattas för att ha sovit i skolor och tält, uppger Aftonbladet.

Enligt MSB kan de som drabbas dock yrka på avdrag och kommer då inte drabbas ekonomiskt i slutändan, skriver TT.

FOTNOT: Texten är uppdaterad

När sommarens katastrofbränder bröt ut var det MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som samordnade kampen i släckningsarbetet. Många frivilliga brandmän avbröt sina semestrar för att hjälpa kollegorna som slet för att släcka vårt brinnande land. Nu uppmanas brandhjältarna genom ett brev att lista alla "förmåner" som de har fått under tiden ute i skog och mark, skriver Aftonbladet.

Annons

– Vi lämnade familjer och semester för att hjälpa Sverige i kris. Nu ska vi förmånsbeskattas för våra nätter borta och för den kalla mat vi fick äta i knät under sena nätter, säger en av de frivilliga om vill vara anonym, till Aftonbladet.

Annons

– Jag kände mig både förbannad och road när jag fick brevet från MSB. Det är rätt löjligt att beskatta mig för att ätit kall dålig mat under fältmässiga former för att kunna lösa en akut uppgift i en nationell krissituation, säger en person som jobbade med en specialistfunktion under skogsbränderna, till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladet är det personer som ingår i MSB:s resurspool som rycker in vid nödlägen som har fått utskicket om att de kan förmånsbeskattas för boende och mat. Dessa förmåner ska de sedan dra av för i sin deklaration.

– Vi måste som statlig myndighet följa skattelagstiftningen och förmånsbeskatta det här, säger Klara Hörnqvist, strategisk rådgivare på MSB:s enhet för operativ personal, till Aftonbladet.

Klara Hörnqvist säger dock till TT att förmånsbeskattningen inte berör brandmän eller spontanfrivilliga, utan främst personal som anställts tillfälligt av MSB framför allt för att ta emot den internationella hjälpen.

MSB har lyft frågan att få göra undantag i skattelagstiftningen men det är ännu inget som gått igenom, skriver TT. Men de som förmånsbeskattas efter sommarens insats ska i slutänden inte drabbas ekonomiskt, uppger Klara Hörnqvist.

– Som det ser ut nu ska förmånsbeskattning ske, men de kan yrka på avdrag för mycket av det. Och det de inte kan dra av kommer vi att kompensera med lönetillägg. Det som drabbar de här personerna är främst administration, att de måste ta upp det i sin deklaration, säger hon till TT.

Annons

Annons

Till toppen av sidan