Annons

Annons

Annons

Jönköping

De sträckläste framför tv-kameror ”En kommentar på samtiden”

Text

Emilia Söelund och Sophia Magasanik, litteraturprofiler på Hall media, utsatte sig för ett prövande experiment under tisdag. I livesändning läste man nämligen var sin bok från första till sista sidan.

– Vi har tagit höjd för tolv timmar, säger Sophia Magasanik inför sändningen.

Uppdatering: Sophia Magasanik läste "Människan är den vackraste staden" av Sami Said och Emilia Söelund "Jag for ner till bror" av Karin Smirnoff.

Annons

Under måndagskvällen tillkännagavs nomineringarna till Augustpriset 2018. Dagen efter, på tisdagen vid klockan 09.30, utförde Emilia Söelund och Sophia Magasanik, ett prövande, annorlunda, experiment.

Av de nominerade böckerna till Augustpriset skulle Emilia och Sophia välja varsin bok och sedan läsa den tills boken är slut. Allt i livesändning. Något tidningens duo förstås också lyckades med.

– Tidigare nomineringar har varit allt från diktsamlingar till Lars Noréns dagböcker. Så vi vet inte hur många sidor det blir, säger Emilia Söelund före sändningen.

Annons

"Ett lässällskap"

De båda kan annars höras i Smålands Litteraturpodd. Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten och Sophia Magasanik ansvarig för sociala medier på Hallmedia.

Idén är hämtat från fenomenet "mukbang". Där personer äter mat och sänder det live, vilket är populärt i Japan och Sydkorea.

– Det finns teorier om att många är ensamma och att det blir ett trevligt sällskap. Vi kanske inte lockar lika många men det här kan vara ett lässällskap om man behöver hjälp att komma i gång, säger Emilia Söelund.

En digital detox

Men experimentet handlar i grunden om något annat än läsning. Under tiden som Emilia Söelund och Sophia Magasanik tar sig fram sida för sida, får de inte röra sina mobiltelefoner som läggs i en låda under tiden.

– Det är ett försök till digital detox. Vi är påverkade av våra mobiler hela tiden. Det påverkar vår förmåga att gå ner i djup koncentration, att helhjärtat gå in för en sak, säger Emilia Söelund.

– Vi har bytt ut böckernas långsamma berättande; att sugas in i en värld. Mot att gå runt med ett universum i mobilen men med ett uppmärksamhetsspann på tre sekunder, säger Sophia Magasanik.

Annons

Väcka nyfikenhet

Även om båda tycker om att läsa böcker blir detta något nytt. Hur det går för dem kan du se i livsändningen på tisdag.

Det låter ganska jobbigt, varför ska ni utsätta er för det här?

– För att det är ett spännande experiment, som kan starta ett samtal om hur vi påverkas av våra smartphones och så kanske vi kan väcka lite nyfikenhet på läsning, säger Emilia Söelund.

– Samtidigt som det blir en liten kommentar på samtiden, säger Sophia Magasanik.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan