Annons

Annons

Annons

Annons

Aneby Centrala öster

Nu kan trasiga gatljus lagas

Text: 

Reparationen av trasiga gatlampor är i full gång. Aneby kommun har nått en uppgörelse med leverantören.

Lars Skeppås, teknisk chef är nöjd med att kommunen nu kommit överens med leverantören så att trasiga gatlampor kan bytas ut.

Som tidningen tidigare berättat har den här hösten varit ovanligt mörk i samhället. Orsaken är att ett antal gatlampor gått sönder. 2014 bytte kommunen ut en stor del av belysningen, även utanför tätorten, och satsade då på ledlampor. Enligt Lars Skeppås, teknisk chef i kommunen, har det gett stor effekt i energibesparing.

Den nya belysningen fungerade bra fram tills för ett år sedan, med då gick ett 100-tal lampor sönder. De byttes ut, vilket gick på garantin.

Annons

Nu i höst har ännu fler lampor gått sönder. På vissa ställen i samhället har det blivit riktigt mörkt och många Anebybor har känt sig otrygga när de vistats utomhus på kvällen.

Annons

Kommunen har jobbat hårt för att lösa problemet och förhandlat med både entreprenören och leverantören. Den sistnämnda har hävdat att det är åska som är orsaken till att lamporna gått sönder och att garantin då inte skulle gälla.

Efter tuffa förhandlingar har de båda parterna nu kommit överens. Uppgörelsen innebär att Aneby kommun av leverantören får köpa utbytesdelar till lamporna. Det blir till ett självkostnadspris på 70 000 kronor för 350 lampor.

– Vi hade inte kunnat komma längre och är nöjda med överenskommelsen, säger Lars Skeppås.

Riktigt komplicerat

Enligt honom har det hela varit riktigt komplicerat. Kommunen har utnyttjat de juristtjänster som man numera köper från Jönköpings kommun.

– Vi har fått otroligt mycket hjälp därifrån och juristerna har i sin tur kopplat in andra.

– Det har varit ett digert arbete, därför har det tagit lite tid. Men vi har varit måna om att handskas rätt med skattepengar, fortsätter han.

Lars Skeppås påpekar att de nya lamporna har åskskydd och över huvud taget är bättre än de första från 2014.

– Aneby kommun var väldigt tidigt ute med ledlampor och det har skett en stor utveckling sedan dess.

Han upplyser också om att fler leverantörer, inte bara den Aneby anlitat, har haft problem med belysning till gator.

Nu pågår arbetet med att byta ut trasiga lampor. Eftersom leverantören inte har tillräckligt många på lager måste nya tillverkas innan leverans.

Som man även kan läsa på kommunens webbplats koncentrerar sig tekniska enheten på de största mörka partierna och fördelar de lampor som hittills levererats.

Lars Skeppås kan i dag inte svara på hur länge det dröjer innan alla trasiga lampor är utbytta.

Investeringen i den nya belysningen, vars huvudsyfte var att komma bort från kvicksilvret, har totalt kostat cirka fyra miljoner kronor.

Annons

Annons

Till toppen av sidan