Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Stadsbiblioteket får 800 000 i stöd

Sävsjö stadsbibliotek får 800 000 kronor i stöd från Kulturrådet. Pengarna kommer från projektet Stärkta bibliotek som pågår under en treårsperiod och ska användas till att göra biblioteket mer familjevänligt.

Sävsjö stadsbibliotek har beviljats 800 000 kronor av Kulturrådet, vilka ska användas till att göra biblioteket mer tillgängligt, i synnerhet för barnfamiljer.

Det är bland annat genom att köpa in mer media, öka tillgängligheten och satsa på fler barnvänliga inventarier som Sävsjö stadsbibliotek hoppas att fler barn och unga ska kunna ta del av bibliotekets utbud och skapa ett läsintresse. Det säger Eva-Lena Andersson, biblioteksföreståndare på Sävsjö stadsbibliotek.

Annons

Annons

– Det är fantastiskt roligt att få de här pengarna. Nu i första skedet är tanken att köpa in fler böcker och chippa bibliotekets böcker med RFID så att de på sikt kan lånas genom självbetjäning. Vår förhoppning är att söka mer pengar till nästa år och då fortsätta det här arbetet och göra biblioteket ännu mer tillgängligt.

Eva-Lena Andersson nämner då bland annat att låntagare skulle kunna få tillgång till biblioteket efter ordinarie öppettider genom att man kan koma in med chip och låna böcker genom självbetjäningen. För att det ska vara möjligt måste man dock börja med att RFID-märka böckerna.

– Förhoppningen är att vi kan få pengar till det nästa höst. Det man kommer märka rätt omgående är att vi får ett utökat sortiment av barnböcker. Det här bidraget är tänkt att utjämna skillnader mellan olika bibliotek så det här är ett välkommet bidrag för oss, säger hon.

Biblioteket är redan barnvänligt i dag men målet är att bli ännu bättre, säger Eva-Lena Andersson.

Några andra inslag som Eva-Lena Andersson vill se redan under nästa år är två nya studierum för de som vill arbeta på biblioteket. Hon hoppas också på ett större rum i källaren där exempelvis förskoleklasser kan samlas.

Annons

– Vi får se vad pengarna räcker till. Men vi vill att vi ska kunna leva upp till Sävsjös slogan "barnvänliga Sävsjö" i ord och handling, säger Eva-Lena Andersson.

Totalt betalar Kulturrådet ut 225 miljoner kronor per år under tre år till Stärkta bibliotek.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan