Annons

Annons

Annons

Nu minskar krånglet för vabbande föräldrar

Vid årsskiftet ändras lagen gällande vård av sjukt barn. Kravet på att anmäla vab första dagen slopas samtidigt som Försäkringskassan skärper kontrollerna.

Försäkringskassan ändrar reglerna från och med årsskiftet som innebär att föräldrar inte längre behöver anmäla vab första dagen barnet är sjukt. Det räcker att ansöka om ersättning när barnet är tillbaka i förskolan eller skolan igen.

Som reglerna ser ut nu behöver man som förälder anmäla vab första dagen då barnet blir sjukt. Sedan ska man ansöka om ersättning när barnet är tillbaka på förskolan eller skolan igen.

Annons

Enligt Försäkringskassan har systemet upplevts som krångligt av många föräldrar. Därför kommer lagen nu att ändras så att föräldrar endast behöver ansöka om vab när barnet är friskt och tillbaka på förskolan eller skolan igen.

Annons

– Det blir enklare för föräldrarna och det blir lite enklare administrativt, anmälningsplikten har egentligen inte fyllt något syfte, säger Alexandra Wallin, avdelningsdirektör på Försäkringskassan till TT.

Enligt de nya reglerna ska ansökan om ersättning göras senast 90 dagar efter första vab-dagen. En annan lagändring är att båda föräldrarna samtidigt kommer att kunna ta ut vab för kurs för att lära sig vårda sitt barn. Det rör sig om barn som behöver vård vid sjukdom eller skada.

Samtidigt som Försäkringskassan förenklar proceduren för föräldrar som vabbar skärps kontrollerna. Det uppges dels handla om att förbättra informationen kring vab och dels att bygga system som bättre upptäcker fusk och fel.

– Sedan har vi utökat antalet handläggare som jobbar med en viss typ av kontroller i särskilda urval där det finns hög risk för fel i vab, säger Alexandra Wallin till TT.

Kontrollerna kommer i högre utsträckning utföras före att pengarna betalas ut.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan