Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Snart öppnar Högagärdebacken: "En perfekt nybörjarbacke"

Vintern har nu tågat in på allvar, och snart kommer alla skidsugna kunna ge sig ut i Högagärdebacken i Sävsjö.

— Jag upplever att intresset för skidåkningen ökar, säger tränaren och snötillverkaren Eddie Wingren.

Högagärdebacken kommer öppna den 13 januari för allmänheten.

Frihetskänslan är det bästa med skidåkning enligt Eddie Wingren.

Annons

Annons

Den branta backen är täckt av platt snö. Den reflekteras i ljuset och skapar en kontrast mot de gröna träden bredvid. Snart är det dags för Högagärdebacken att fyllas av skidåkare.

— Om väderleken stämmer ska det bli kallt till i helgen. Så vi har bestämt att vi kommer öppna backen för allmänheten den 13 januari, säger tränaren och snötillverkaren Eddie Wingren.

Fler snökanoner

De hade egentligen velat börja täcka backen med snö redan vid första kylan i november, men då pågick fortfarande lite renovering i backen. Så de kunde inte påbörja arbetet med snökanonerna förrän i mitten på december. Allt de fixat lönar sig däremot i att de nu kan använda sig av fler snökanoner än tidigare.

— Den idealiska temperaturen för att tillverka snö är minus åtta grader. Det händer inte så jätteofta, så nu har vi byggt om så vi kan hålla tillverkningen på marginalen runt tre till fyra minusgrader, förklarar Wingren.

Stort intresse

Den 12 januari kommer det hållas en slalomtävling i backen, och dagen efter öppnar alltså backen för allmänheten. I föreningen IFK Sävsjö har de omkring 50 ungdomar som de tränar skidåkning med, och Eddie märker att intresset är stort.

— Jag upplever att intresset för skidåkningen ökar. Ser man till de stora fjällanläggningarna slår de nu rekord i antalet sålda skipass. Högagärdebacken är en perfekt nybörjarbacke! Det är populärt att åka här och en bra uppvärmning om man ska till fjällen.

Annons

"Friheten"

Trots en skiftande väderlek, håller sig snön bra även i varmare temperaturer när den väl ligger i backen. Så Eddie garanterar att backen kommer vara öppen till minst vecka elva, om inte längre än så.

— Det bästa med att åka skidor är friheten och att du kan göra det i nästintill alla åldrar. Sen är det mysigt att fika i stugan också, säger Eddie Wingren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan