Annons

Annons

Annons

Annons

Huskvarna

Kraftigt snöfall väntas i helgen – se ’fluff-faktorn’ som räknar ut hur det blir

I helgen väntas det snöa en hel del. (Arkivbild).

Annons

Kylan hänger kvar över landet och till helgen väntas det komma kraftigare snöfall på flera håll i Jönköpings län och övriga Götaland.

– Det är ett lågtryck som ska passera framåt söndag och början av nästa vecka som har med sig en del snö, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Lågtrycket kommer in över landet från sydväst och i nuvarande prognos ser det ut som att allra mest snö får de södra delarna av Småland samt Skåne.

– Intensiteten beror på vilken bana lågtrycket tar, men som det ser ut nu så börjar det snöa på söndag och håller på till måndag, tisdag. Det mattas av efter måndagen, säger Henrik Reimer.

I Jönköpings län väntas omkring 7 millimeter nederbörd i Gislaveds- och Gnosjötrakterna på söndagen, och någon millimeter mindre på måndagen. I Värnamotrakten, uppåt Jönköping och på Höglandet ser det ut att komma omkring 5–6 millimeter nederbörd på både söndagen och måndagen, medan det i nordvästra delarna av länet kan komma något mer.

Annons

Annons

– Det gäller millimeter i smält form, hur många centimeter snö det blir beror på temperaturen – ju kallare desto fluffigare snö, förklarar Henrik Reimer.

Enligt den så kallade "fluff-faktor”, som är ett sätt att räkna ut snömängd beroende på temperatur, så kan det komma upp mot 15–20 centimeter snö i länet från söndag till tisdag.

Temperaturerna håller sig i helgen runt 1 till 3 minusgrader dagtid och kryper ytterligare några grader nedåt under nattetid. På måndag väntas temperaturerna vara någon enstaka minusgrad eller möjligen någon plusgrad. I samband med att det blir lite mildare ökar också risken för ishalka.

– Ligger det runt nollan kan snön smälta och sedan frysa till på vägbanan och då kan det bli extra halkrisk, säger Henrik Reimer.

På lördagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för norra delarna av Västra Götalands län, enligt SMHI kan det där komma totalt 10–15 centimeter snö på söndagen. Främst i södra Skaraborg nära Vätten väntas det snöa ymnigt.

Till toppen av sidan