Annons

Annons

Annons

Emma Carlsson Löfdahl lämnar Liberalerna och blir vilde – sågar partiet efter beskedet: "Fegt parti"

Liberalernas Emma Carlsson Löfdahl tog timeout förra veckan efter att hennes bostadsaffär avslöjats.

Efter skarp kritik och avgångskrav från partiledaren Jan Björklund i helgen meddelar hon nu att hon lämnar Liberalerna, men behåller sin riksdagsplats.

”Jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar”, skriver hon på sin Facebooksida under måndagsmorgonen.

Emma Carlsson Löfdahl klev in i riksdagen första gången i december år 2006, först som ersättare och sedan som ordinarie ledamot under drygt två mandatperioder.

Det hann bli totalt nio år, innan hon nu – efter massiv kritik – kliver åt sidan och lämnar partiet.

Det meddelade hon på måndagsmorgonen på sin Facebooksida, där hon även riktar hård kritik mot partiet:

”I torsdags blev jag uppmanad att på stående fot lämna mitt riksdagsuppdrag. Att ta ett så drastiskt beslut mitt i en kris är inte ett professionellt beslut. När jag sedan hör på nyheterna att Cecilia (Wikström) tvingats att lämna sin plats på EU-listan blir jag helt övertygad om att detta är ett parti med mycket stora bekymmer”, skriver hon.

Annons

Annons

Carlsson Löfdahl skriver att hon tänkt över sin situation under helgen och står fast vid sitt beslut att stanna kvar på sin position tills åklagarmyndigheten utrett om hennes bostadsaffär är brottsligt eller inte.

”Efter det får jag fundera på om jag ska vidtaga andra åtgärder. Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar. Men både Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga med i media att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet”, fortsätter hon.

Tappat förtroende

Carlsson Löfdahl hamnade i blåsväder då Aftonbladet granskade hennes boendesituation för en drygt vecka sedan. Det framkom att riksdagsledamoten hade hyrt sin makes bostad i Stockholm i andra hand och plockat ut maximal ersättning – 8 600 kronor i månaden – från riksdagen. Något som pågått från 2013 och framåt.

Emma Carlsson sa att hon skulle betala tillbaka det hon fått ut för mycket samt att hon i stället skulle bo i en av riksdagens lägenheter vid Stockholmsvistelserna.

Men kritiken mot henne blev hård, bland annat lämnade länsförbundet i Jönköping besked att man tappat förtroende för Emma Carlsson Löfdahl.

På Facebook meddelade hon, några dagar efter avslöjandet, att hon vet att hon följt gällande regelverk samt att hon fått godkänt både från riksdagsförvaltningen och det egna partiet innan hon gjorde den aktuella boendelösning. Vidare meddelade Carlsson Löfdahl att hon tänkte invänta åklagarens utredning i ärendet innan hon fattade beslut om att avgå.

Annons

Annons

Efter påtryckningarna från Liberalerna meddelar hon nu alltså att hon lämnar partiet:

"Jag är väl medveten om att media följer mina inlägg här och jag kommer inte att lämna fler kommentatorer för tillfället", fortsätter hon.

Innevarande mandatperiod har Emma Carlsson Löfdahl suttit som ledamot i socialförsäkringsutskottet samt i ledamotsrådet. I skatteutskottet, socialutskottet och valberedningen har hon verkat som suppleant.

Carlsson Löfdahl har utöver riksdagsuppdragen även varit aktiv inom politiken i Eksjö kommun och i Jönköpings län. Nämnas kan till exempel att hon satt i kommunfullmäktige i Eksjö mellan 2002 och 2005 samt att hon under senare tid varit ordförande i Liberalernas länsförbund.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan