Annons

Annons

Annons

Förtroendekrisen för Emma Carlsson Löfdahl

Partier vill ändra regler om arvode i riksdagen – efter ”Carlsson Löfdahl-affären”

Text

Flera partier är kritiska till att det riksdagsledamöter som inte deltar i omröstningar i riksdagen ändå kan få ut arvode, rapporterar Ekot.

Frågan har aktualiserats efter att före detta liberalen Emma Carlsson Löfdahl tagit time out från riksdagen.

Ledamöter som inte deltar i riksdagsarbetet har ändå möjlighet att få ut arvode, detta tycker flera partiet tycker orimligt. Frågan har nu aktualiserats efter att före detta liberalen Emma Carlsson Löfdahl tagit time out från riksdagen.

Ledamöter som inte deltar i riksdagsarbetet har ändå möjlighet att få ut arvode, detta tycker flera partiet tycker orimligt. Frågan har nu aktualiserats efter att före detta liberalen Emma Carlsson Löfdahl tagit time out från riksdagen.

Det finns inget formellt närvarokrav i riksdagen. Därmed har riksdagsledamöter som skolkar från jobbet, alltså uteblir utan att anmäla frånvaro, möjlighet att fortsätta få ut arvode – utan att bryta mot några regler. Men flera partier vill se en förändring, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Annons

Annons

– Detta har diskuterats under lång tid, man kan inte ha det så att en del inte deltar i arbetet och ändå får arvode, ingen annanstans på arbetsmarknaden fungerar det så, säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna, till tidningen.

Carlsson Löfdahl tog time out

Frågan har aktualiserats sedan Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö, men som numera bor i Ydre, tagit en så kallad time out från riksdagen. Carlsson Löfdahl har fått stark kritik efter att det avslöjades att hon hyrt en lägenhet av sin make och fått maximalt bidrag för det av riksdagen. Hon har sedan dess valt att lämna Liberalerna för att bli politisk vilde. Hon behåller sin riksdagsplats men har valt att inte delta i arbetet i väntan på åklagarens beslut i ärendet. Enligt Ekot fortsätter Carlsson Löfdahl att få ersättning.

Liberalerna tycker inte det är rimligt att det fungerar på det viset.

– Det handlar inte om henne som person utan det är systemet i sig som är orimligt, säger Christer Nylander.

– Om man är ledamot så har man arvoden om man inte är sjukskriver, tjänstledig eller har anmält att man inte jobbat. Begreppet ”time out” finns inte i regelverket, säger han.

Annons

”Finns inget stöd bland väljare”

Även andra partier är inne på samma linje. Centerpartiet vill strama åt reglerna och partiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, säger till Ekot att en möjlig utveckling kunde vara att ledamöter till exempel måste delta i hälften av voteringarna i riksdagen för att få fullt arvode.

– Vi vill att man ser över de möjligheterna för det finns inget stöd bland Sveriges väljare att betala riksdagsledamöter 70 000 i månaden utan att de över huvud taget sätter sin fot i riksdagen, säger Anders W Jonsson till Ekot.

Också Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är öppna för diskussioner i samma riktning, enligt Ekot. Anneli Karlsson, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, är dock tydlig med att partiet inte landat i vilka åtgärder som behövs.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan