Annons

Annons

Annons

Annons

Motormässan på Elmia

Polisens uppmaning: Var ”mentalt redo” för kökaos under påsken

Text: 

Kanske var du en av de 480 000 som såg polisens informationsfilm på Facebook inför motormässan 2015? Då: tung musik, coola brillor med dito mustasch och en stegrande polisbil. Nu kommer uppföljaren inför 2019 års mässa: fyrhjulsdrift, optimerad boxermotor, 330 häst, noll till hundra under fem – och varning för starkt språk!

Under påskhelgen arrangeras motormässan på Elmia i Jönköping. Då är det stor risk att köerna blir långa på bland annat E4. OBS: Genrebild från ifjol.

Inför årets motormässa rustar polisen i sedvanlig ordning med extra personal från när och fjärran. Hur många fler extrapoliser som kallats in går polisen inte ut med av taktiska skäl. Även på utredningssidan sker rejäla förstärkningar. Målet är att alla utredningar ska påbörjas under helgen och slippa att ligga och vänta till efter helgen.

För den händelse att en större ordningsstörande händelse inträffar där många människor måste omhändertas finns stöd att vänta från närliggande polisdistrikt, i form av extra förvaringsutrymmen. Utöver det har polisen även rekvirerat en polishelikopter för att ha koll från luften.

Annons

Annons

Eftersom polisen räknar med att motorvägen kommer att korka igen har hastigheten även detta år sänkts på flera ställen.

Inbäddat innehåll

Polisen räknar med att ungefär 100 000 människor kommer till Jönköping på grund av mässan. Som sådan väntas mässan locka runt 80 000 besökare. Utöver det kommer alla de människor som kommer in till stan från närliggande kommuner för att delta i de kvällsvisa festligheterna.

Tommy Thorngren är kommunikatör vid den särskilda stab som kommer att upprättas inför helgens kommendering:

– I vanlig ordning har vi rubricerat det här som en särskild händelse, vilket innebär att vi får plocka in resurser från i första hand den egna regionen, men även en del nationella resurser som kommer in och jobbar. Från polisens sida tror vi att den sena påsken och det fina vädret kommer att innebära mer folk än förra året.

Polisen förbereder sig på en hel del trafik och trafikstörningar. Myndighetens främsta tips till boende i Jönköping är att vara "mentalt förberedda" på det:

– Det ska man vara medveten om som boende. För att stävja i detta kommer vi att ha trafikkontroller som kontrollerar hastigheter och fordon samt dirigerar om trafiken. Med tanke på att mässan ligger där den ligger räknar vi med att det i stort sett kommer bli stopp på E4:an och mässans tillfartsvägar.

Annons

Inför helgen har polisen haft samarbete med mässan, kommunen och Trafikverket för att säkerställa att det flyter på så bra som möjligt.

Annons

– Bland annat har vi fått Trafikverket att sänka hastigheten på E4:an, från 90 till 70. Det gäller även riksväg 31 och 40 där de ansluter till E4:an. Det handlar om att minska risken för kökrockar. Man kommer snabbt in i köslutet och då är risken stor att det smäller till och det blir det än mer kaos, så att säga.

Utöver trafiken räknar ni med en hel del ordningsstörningar, vad är det för problem ni förbereder er på?

– Det brukar vara mycket alkohol och många människor på en och samma plats. Det är ett recept för både fylla och våldsbrott. Vi kommer arbeta mycket förebyggande, till exempel genom att omhänderta personer som uppträder ordningsstörande eller avvisa sådana som ligger i riskzonen för att begå brott.

Tommy Thorngren vill också slå ett slag för den Youtube-film Jönköpingspolisen gjort och lagt ut på sin Facebook:

– Det är ett sätt för oss att försöka nå ut utanför Jönköpings-området där vi ju har många följare, men i helgen kommer det ju hit människor från hela landet så då var tanken att göra en film som även får de motorintresserade som kommer hit intresserade av att följa oss. Vi har haft över 80 000 visningar på lite drygt ett dygn!

Läs allt om årets motormässa genom att trycka på taggen Motormässan Elmia 2019 nedan.

Annons

Annons

Till toppen av sidan