Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Samuelsson: ”Hållbara samhällen byggs underifrån”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Har majoriteten verkligen hela bilden klar för sig? Det frågar Monica Samuelsson (KD) i en replik till Jan Johansson, Vetlanda Framåtanda, om jättesatsningen Hubville – och efterfrågar mer transparens.

Monica Samuelsson (KD) om Kristdemokraternas inställning till Hubville-satsningen.

Replik till Jan Johansson (VF) 11 juli.

Min avsikt är inte att hänga ut vare sig den politiska majoriteten i Vetlanda eller den andra oppositionsgruppen. Avsikten med min medverkan i intervjuer och kommentarer efter Hubville-lanseringen i Visby har varit att få fram fakta kring vad detta egentligen handlar om.

Och ja, jag var absolut med på den uppföljande sittningen med majoritetsföreträdarna och ett fåtal tjänstemän. Den hölls ungefär en vecka efter det korta mötet med Hubville och vad jag förstår var även Jan Johansson inbjuden.

Annons

Frågan om Hubville var alldeles för viktig för att inte vara med och granska. Jag markerade under hela träffen tydlig tveksamhet till det som redovisats. Det kan inte ha undgått någon.

Annons

Jag förklarade också tydligt att jag ställde mina motfrågor av omsorg om kommunen. Vi hade ett bra samtal även om vi inte var på samma linje i sakfrågan kring samarbete med Hubville.

Henrik Tvarnö (S) ringde mig vid ett tillfälle och talade då om ett ”letter of intent”, en avsiktsförklaring, som det vore bra om alla skrev under. Att det skulle se konstigt ut om inte mitt namn fanns med. Jag svarade dock att ett eventuellt samarbete med Hubville fick vara majoritetens beslut och att jag fick svara för mig själv om någon skulle undra vart mitt namn tagit vägen.

Att majoriteten nu inte heller själva verkar skrivit under får väl ses som ett plus. Däremot är det svårt att fullt ut veta innehållet i deras muntliga överenskommelse med Hubville.

Nu skulle jag även önska ett klargörande beträffande Chalmers påstådda medverkan. De fanns inte med i Vetlanda vid träffen och de fanns inte med och presenterades vid lanseringen i Almedalen. Vem är deras officiella kontakt när det kommer till Hubville? Och vad är deras intention med det eventuella samarbetet? Det skulle också vara spännande att höra vilken insats de kan tänkas göra.

Jag tycker det är viktigt att vi som kommun vet och har full koll på vilka aktörer det är som vi förhandlar med och vilka som finns med på tåget. Har majoriteten verkligen hela bilden klar för sig? Henrik Tvarnö (S) låter tjänstemän svara. Men vad säger han själv? Och vad säger Dan Ljungström (C) i dag? Det vill jag, och säkerligen också majoritetens väljare, veta.

Annons

Annons

Carina Bardh (M) säger att diskussioner pågått under sekretess en längre tid. Den tiden var inte så lång. Henrik Tvarnö berättade första gången om förfrågan från Hubville i anslutning till ett tidigare möte, det kan ha varit i början av maj. Och själva företaget som står bakom Hubville, Improved Society Nordics AB, registrerades hos Bolagsverket så sent som den sista februari i år.

Jag betonar att jag fortfarande är för utveckling och tillväxt i Vetlanda och att jag har stor tilltro till vårt lokala näringsliv. Jag tror dock att hållbara samhällen byggs underifrån, av människorna som finns på ort och ställe och som vill vara med i det långsiktiga samhällsbyggandet.

Är det även Hubvilles linje ska de vara varmt välkomna att slå sig ned 
och vara med och bygga. Och då välkomnar jag också en transparens i hela hanteringen. Och jag 
vidhåller att den borde skett på protokollförda möten.

Monika Samuelsson (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Vetlanda

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan