Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Modiga politiker i region Jönköping efterlyses!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De flesta av oss är nu tillbaka efter en välbehövlig sommarsemester. För vården är dock sommaren ingen dans på rosor. De rapporter Vårdförbundet fått från medlemmarna och via media är att läget i vården sommaren 2019 har varit under all kritik.

Eftersom problemen återkommer år efter år måste vi ställa frågan till er ansvariga – hur tänker ni? Folk slutar inte bli sjuka och föda barn bara för att det är sommar, tvärtom föds det exempelvis fler barn under sommaren. I region Stockholm vittnar barnmorskor till SVT Nyheter Stockholm om hur de måste arbeta 16 timmar i sträck för att möta behoven.

Bristen på barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor, särskilt specialistsjuksköterskor, är vårdens största problem och borde därför vara i fokus för varje ansvarig politiker och chef om man vill korta köer och höja kvaliteten. Vårdförbundet nationellt får till sig det ena exemplet efter det andra på en personalpolitik som driver medarbetaren till bristningsgränsen eller riskerar patientsäkerheten. Situationen har varit så allvarlig på sina håll att Vårdförbundet har anmält tre regioner till Arbetsmiljöverket. I förlängningen riskeras både vårdens kvalitet och säkerhet om fler nyckelkompetenser slutar eller blir sjukskrivna, och det kommer knappast att locka alla de nya medarbetare vården behöver framöver. Denna onda spiral måste brytas och den måste brytas nu!

Annons

Annons

Medlemmarna i Region Jönköping har inte signalerat att vården befunnit sig på någon krisnivå i sommar, den har dock fungerat men med mycket liten marginal. Det beror till största del på att våra fyra yrkesgrupper verkligen ställt upp och löst även denna sommar, med risk för sin egen hälsa. De har skjutit på sin semester, beordrats till extrapass och dubbelpass utöver sitt ordinarie schema samt haft tätare helgtjänstgöring. Vidare har pensionärer arbetat i större utsträckning än tidigare år. Även överbeläggningar och utlokalisering av patienter har förekommit i större utsträckning med ökat antal transporter som följd. Detta har påverkat arbetsmiljön samt patientsäkerheten negativt.

Ledande forskning visar att man får en högre dödlighet på avdelningar där det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor. Hög kompetens inom det akademiska ämnet omvårdnad krävs för att den nära patientvården ska hålla hög standard och vara patientsäker. Då krävs arbetsgivare som förmår att både behålla erfarna nyckelkompetenser och att locka nya. Att ersätta med andra yrkesgrupper är helt enkelt inte patientsäkert. Vårdförbundet söker nu efter modiga politiker som vågar prioritera vårdens nyckelgrupper så att vi kan korta vårdköerna och säkra vårdens kvalitet långsiktigt. Ta lärdom av Norge som från och med juli i år garanterar sjuksköterskor med minst tio år i yrket minst 500  000 kronor i årslön, annars riskerar ni återigen att tappa kompetens till vårt grannland.

Annons

Det nya kollektivavtalet mellan Vårdförbundet, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Sobona, som omfattar drygt 90 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor, är en bra utgångspunkt. Vårt mål är att särskilt yrkesskickliga ska få 10 000 kronor i lönelyft under den treåriga avtalsperioden och ambitionen måste börja synas redan i årets löneöversyn. Resurserna finns i den satsning på 9,4 miljarder som regeringen och SKL presenterade i juni, varav 3,3 miljarder riktas till medarbetare inom vården. Enligt överenskommelsen får region Jönköping 114 miljoner kronor att investera i vårdens medarbetare.

Våga prioritera dessa resurser till de nyckelgrupper som håller vårdplatser öppna, och gör vården både patientnära och säker. Ni har egentligen inte råd att vänta, men har ni modet att göra det som krävs?

Iréne Sjövall Sanned

ordförande avdelning Jönköping Vårdförbundet

Sineva Ribeiro

ordförande Vårdförbundet

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy