Annons

Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Kommunalrådet: "Vi behöver en statlig närvaro"

Kommunen är lättat över att planerna om att privatisera Arbetsförmedlingen skjuts upp.

– Det skulle inte fungera i Sävsjö, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD).

Beslutet om att skjuta upp förändringen, och titta på andra alternativ, gällande Arbetsförmedlingen tycker kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD) är ett positivt besked, då han menar att privatisering av myndigheten skulle innebära stora problem för Sävsjö.

– Det stora problemet för oss, som en liten kommun, är att det inte finns tillräckligt många privata aktörer som kan ta över uppdraget. Så staten kan inte kliva undan och bara hänvisa till privata aktörer, det tror jag inte skulle fungera här, säger han.

Annons

Annons

– I vissa fall kan det behövas en långsiktig plan i att hjälpa en del arbetslösa och då tror jag inte det blir bra att ett vinstdrivande företag ska arbeta med detta.

En bra relation

I nuläget arbetar kommunen i nära relation med Arbetsförmedlingen, vilket kommunalrådet vill fortsätta med, men samarbetet har påverkats på grund av omorganisationen.

– Det är klart att omorganisation skapar oro bland de anställda på Arbetsförmedlingen och det har även vi känt av i vårt samarbete. Därför är vi tacksamma över beslutet som regeringen tog i måndags, säger han.

– Det viktigaste för kommunen är att det goda samarbetet ska fortsätta med den statliga myndigheten. Skulle inte Arbetsförmedlingen kunna erbjuda det stöd invånarna i kommunen behöver, då är vi villiga att ta mer ansvar, med hjälp av statlig ersättning.

Han tror inte att en lokal behövs för att kunna fortsätta med samarbetet, men att det är viktigt att myndigheten finns kvar, på något sätt, med det uppdrag de har idag.

– Vi behöver en statlig närvaro, säger han.

Arbetsförmedlingen stängde officiellt sitt kontor i Sävsjö den 1 november, på grund av att nästan alla kunder sköter sina ärenden på nätet, enligt myndigheten.

Till toppen av sidan