Annons

Annons

Annons

Annons

Tranås centrum

Tranåskille döms för smällarattacken mot Jimmie Åkesson

Text: 

Den Tranåskille som ställts inför rätta efter den smällarattack som inträffade i samband med Sverigedemokraternas valmöte i Tranås, döms nu för ofredande mot partiledaren Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) under Tranåsbesöket i slutet av maj.

Det var inför EU-valet som Sverigedemokraterna hade möte på torget i Tranås i slutet av maj. I samband med mötet kastades en smällare som detonerade i närheten av folksamlingen vid partiets tält.

Annons

Annons

En tonårskille från Tranås har ställts inför rätta, misstänkt för misshandel alternativt ofredande mot partiledaren Jimmie Åkesson och på torsdagen kom tingsrättens dom i fallet.

Tonåringen döms för ofredande med 30 timmars ungdomstjänst som straff.

Tranåskillen har hela tiden erkänt att det var han som kastade, men förnekat brott med argumenten att kastet inte var riktat mot Åkesson och att smällaren inte detonerade i närheten av honom. Att han kastade berodde på grupptryck har han själv uppgett i förhör.

Anser Åkesson vara trovärdig

Tingsrätten anser att Åkessons vittnesmål är trovärdigt samt att den nu dömde tonåringens egna uppgifter inte heller ger någon anledning att ifrågasätta partiledaren.

Uppgiften att smällaren inte detonerade i Åkessons närhet motbevisas bland annat av att Åkesson ådrog sig ett ringande ljud i ena örat, något som varade i flera timmar, uppger tingsrätten i domslutet.

Att Tranåskillen natten innan gjort internetsökningar på Åkessons namn samt smällare bevisar enligt tingsrätten att gärningen var planerad ”i någon mån”. Det finns ett tydligt syfte att skrämma eller kränka Åkesson, vilket bevisar att det finns uppsåt till ofredande.

Annons

Att avsikten skulle ha varit att skada Åkesson är dock inte bevisat och åklagaren får därför inget bifall för sitt förstahandsyrkande.

Hade kunnat bli fängelse

Hade den dömde varit 21 år eller äldre, hade ett fängelsestraff varit aktuellt. Inte för att gärningen i sig har ett högt straffvärde, utan för att den inneburit ett angrepp mot det demokratiska systemet.

Eftersom killen är minderårig blir straffet istället alltså ungdomstjänst i 30 timmar. Domen kan överklagas till och med den 2 januari.

Annons

Annons

Till toppen av sidan