Annons

Annons

Annons

Bilsport

Carlberg växlar upp och byter bil: ”Hoppas kunna köra hela SM-serien”

Text

Rallytalangen Calle Carlberg från Lekeryd växlar upp. Till nästa säsong rattar 19-åringen en Ford Fiesta i R2-klassen och förhoppningen är att få ihop en tillräcklig budget för att köra samtliga SM-deltävlingar.

Calle Carlberg tillsammans med pappa Torbjörn Carlberg som agerar kartläsare åt sonen.

Calle Carlberg, som bor i Lekeryd och tävlar för Nässjö MK, kan minnas tillbaka på en framgångsrik tävlingssäsong. Han dubblerade tävlandet med att köra en Suzuki Swift GTI i 1300 Rallycup och en Volvo 940 i Grupp F.

Annons

Annons

Redan i första tävlingen vann Carlberg C-förarklassen med Suzukin. Efter flera vinster klassade han upp sig till B-förare redan på vårkanten. Även där fortsatte framgångarna och redan till sommaren var han A-förare.

– I 1300 Rallycup ledde Calle hela cupen inför Kullingstrofén i Herrljunga där bilen plötsligt stannade när han låg i ledning. Felet var svårlöst och därför valde han att damma av Volvon från tiden när han körde ungdomsrally, säger pappa Torbjörn Carlberg som även agerar som kartläsare för Calle.

Att byta framhjulsdrivet till bakhjulsdrivet visade sig inte bli några större bekymmer. Det blev nya klassegrar, numera i Volvo Original-klassen. Under 2019 ställde dessutom Calle Carlberg upp i två SM-deltävlingar; Sydsvenska rallyt i Älmhult samt Rally Blekinge.

Hålla ner kostnaderna

Under hösten och vintern undersökte teamet flera möjligheter och hade diskussioner med olika team om att köra någon av deras bilar. Till slut föll valet på att köpa en egen R2-bil av modellen Ford Fiesta.

– Detta för att helt kunna styra vilka tävlingar vi vill åka och själva prioritera var man lägger pengarna. Genom att driva teamet i egen regi hoppas vi hålla ner vissa kostnader för att kunna köra fler tävlingar i stället, säger Torbjörn Carlberg.

Om Calle kommer tävla med sin egen bil, men ändå köra för något team, är ännu inte klart.

Annons

SM i Skillingaryd

De tävlingar som ligger närmast i tid i kalendern är SM-premiären i Sandviken i slutet av januari och i Vännäs i slutet av februari. En av deltävlingarna arrangeras i Skillingaryd den 26-27 juni.

– Hela teamet jobbar hårt för att få ihop en budget som tillåter start i samtliga sex SM-deltävlingar. Vi har förhoppningar om att kunna ställa upp i några andra tävlingar också för att Calle ska kunna hålla tempot uppe, säger Torbjörn Carlberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan