Annons

Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Planerna med ny avfallsorganisation går framåt – kan bli högre avgifter

Kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (KD): "Detta är det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet för invånarna".

Annons

Tidningen har tidigare skrivit om planerna gällande en ny avfallsorganisation som bland annat innebär källsortering vid hemmet. Kommunstyrelsen har beslutat att gå vidare med detta.

– Ett principbeslut har tagits av en enig styrelse, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD).

Kommunstyrelsen har beslutat om planerna gällande ett samarbete mellan kommunerna Vetlanda, Sävsjö och Uppvidinge och KSRR för bildande av ett nytt kommunalförbund. Förbundet ska vara mellan Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Torsås, Oskarshamn, Vetlanda, Sävsjö och Uppvidinge kommuner för samverkan i avfallsfrågor.

– Ett samarbete med KSRR innebär en mer kostnadseffektiv lösning. De har också olika system som vi trycker ser bra ut. De använder sig av digital incheckning med körkort vid återvinningscentralerna samt kameraövervakning. Därför kan de vara obemannade och det verkar fungera bra, säger Stefan Gustafsson (KD).

Annons

Annons

Självservice-ÅVC är en obemannad återvinningscentral som är till för privathushåll inom KSRR. Man registreras som användare efter en kortare utbildning om källsortering och kan då använda sitt körkort som nyckel till grinden.

– Detta innebär att vi skulle kunna ha fler sortergårdar i kommunen. Det skulle nog uppskattas, sedan vill vi också ha fastighetsnära insamling. Båda dessa system skulle nog - i stort sett - lösa nedskräpningsproblemet i kommunen.

Kan detta innebära högre avfallsavgifter för invånarna?

– Att ha insamling vid bostaden är en service som innebär stor omställning, så avgifterna blir inte lägre, men det är svårt att säga om det blir dyrare. Det är i alla fall är det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet för invånarna, men jag tror att alla gärna betalar nån krona mer om det innebär ett välfungerande system, säger Stefan Gustafsson (KD).

– De sparar även pengar genom att slippa regelbunden transport till återvinningsstationerna, tillägger han.

Kommunalrådets förhoppning är att ett slutgiltigt beslut gällande avtal tas i kommunfullmäktige innan semestern. Sedan kan det ta några år innan omställningen är klar.

Till toppen av sidan