Annons

Annons

Annons

Sävsjö Centrum

Nya organisationen ska bekämpa knark och våld bland ungdomar

En oenig kommunstyrelse har beslutat att gå vidare med förslaget att bilda ett Hållbarhetsråd som ska ersätta Välfärdsrådet och Centrala säkerhetsgruppen. M och SD var emot förslaget, då de vill ha in oppositionen i rådet.

– Hållbarhetsrådet kommer arbeta med välfärdsfrågor och unga. Det är inget politiskt organ, säger kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD)

Kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD) står fast vid det första förslaget.

Frågan togs först upp vid KF i december.

Annons

Annons

Mats Hermansson (M) vill se oppositionen i det nya Hållbarhetsrådet.

Välfärdsrådet har funnits i Sävsjö kommun sedan början av 2000-talet. Brottsförebyggande rådet och Folkhälsorådet sammanslogs och det förstnämnda blev resultatet. Centrala säkerhetsgruppen kommer från Lagen om skydd mot olyckor.

– Att slå ihop de två organisationerna gör att vi kan arbeta mer effektivt i frågor som våld och droger bland unga, säger Stefan Gustafsson (KD).

Moderaterna yrkade återremiss när detta togs upp i kommunfullmäktige. De vill att kommunstyrelsens presidium - som oppositionen är med i - ska få delta i arbetet i rådet tillsammans med S och KD.

S och KD i rådet

– Socialnämndens ordförande (S) och barn-och utbildningsnämndens ordförande (KD) är med, då de representerar två nämnder som arbetar med dessa frågor, som psykisk ohälsa bland unga. Tillsammans med dem så sitter jag i rådet, som kommunalråd, säger Stefan Gustafsson (KD).

Utöver de tre politiska representanter som har nämnts, så är det tjänstemän, representanter från Polismyndigheten och primärvården som sitter i rådet.

– Dessa kompetenser är viktigare att ha med än kommunstyrelsens presidium, tycker han.

Annons

– Vi får kolla över hur detta nu fungerar och anser vi att vi behöver en annan politisk besättning vid nästa mandatperiod, om andra frågor blir stora, så får vi ta ställning till det då. Där är vi inte nu, tillägger han.

Annons

Mats Hermansson (M) har uttryckt tidigare att han inte håller med om Stefan Gustafssons (KD) uttalande i frågan.

– Oppositionen har varit med tidigare. Sedan är politiker från S och KD med, därför vill vi också ha rätt till att sitta i rådet och få vara del i arbetet med olika Välfärdsfrågor, menar han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan